Comfert Bacău: Porturile sunt foarte aglomerate, durează şi câteva zile să descarci un camion de porumb

Autor: Gabriel Razi 14.10.2013
Cele 10 milioane de tone de porumb ale recoltei din această toamnă gene­rea­ză deja blocaje în porturile locale, iar camioanele au ajuns să staţioneze la cozi şi câteva zile pentru a livra mar­fa, a spus vineri la ZF Live Bog­dan Stoian, directorul naţional de vân­zări al grupului de agrobusiness Comfert Bacău.
 
„Porumbul este recoltat în salturi din cauza vremii capricioase. Princi­pa­la problemă este aglomerarea spa­ţiilor de depozitare şi a traderilor care preiau producţia. Transportatorii au ajuns adevărate silozuri pe roţi, nu se des­carcă aşa cum ar trebui, durează câteva zile şi apar blocaje. Sunt mari aglo­merări în zonele portuare“, a ex­plicat Stoian, responsabil de vânzările Com­fert, un business de 130 mil. euro anul trecut din distribuţia de îngră­şă­minte, pesticide, seminţe şi motorină pentru agricultură.
 
Dificultăţile din principalele puncte de livrare a producţiei de po­rumb vin în contextul în care fer­mierii vor strânge în această toamnă 10 mi­lioane de tone de porumb, în creştere cu 85% faţă de sezonul anterior, o cantitate aproape de vârfurile istorice.
 
În primele luni de la încheierea recoltării, piaţa porumbului este inundată de marfă, iar camioanele şi vagoanele de tren se îndreaptă către principalele porturi pentru a o trimite ulterior la export. O bună parte a cantităţilor ajung în portul Constanţa, dar exporturi se fac şi din Calafat, Brăila, Galaţi sau Tulcea.