Britanicii plătesc 1,8 mld. euro pentru serviciile de sănătate ale imigranţilor şomeri

Autor: Andrei Cîrchelan 13.10.2013

Peste 600.000 de imigranţi fără ocupaţie, proveniţi din Uniunea Europeană, locuiesc în prezent în Marea Britanie, beneficiile sociale pentru aceştia reprezentând un cost anual de 1,5 miliarde de lire sterline pentru serviciul britanic de sănătate NHS, potrivit unui raport european, citat de cotidianul britanic The Telegraph.

Potrivit documentului, numărul de imigranţi „nonactivi“ a crescut cu 42% în Marea Britanie între anii 2006 şi 2011, de la 431.687 la 611.779. Între anii 2008 şi 2011, creşterea a fost de 73%.

Conform raportului, comandat de Laszlo Andor, comisarul european pentru muncă, afaceri sociale şi incluziune, costurile suportate de NHS, sistemul de sănătate britanic, se ridică anual la 1,5 miliarde de lire sterline (1,8 miliarde euro), comparativ cu Franţa, unde acelaşi cost se ridică la doar 3,4 milioane de lire.

Datele prezentate în raport, care arată măsura în care a crescut numărul de imigranţi fără locuri de muncă în Marea Britanie în ultimii şase ani, au fost preluate de politicienii britanici eurosceptici, care susţin că situaţia nu este sustenabilă şi că apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană trebuie renegociată.

Concluziile raportului însă le contrazic pe cele ale politicienilor eurosceptici. Autorii raportului notează că există „puţine dovezi“ că cetăţenii Uniunii Europene vin în Marea Britanie pentru a profita de serviciile sociale, o practică cunoscută sub denumirea de „turism al beneficiilor“, scopul principal al imigraţiei fiind găsirea unui loc de muncă.  

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013