Secretarul general al ONU desemnează o olandeză la conducerea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

Autor: Iuliana Enache 14.10.2013

Secretarul general al ONU a decis să o numească pe olandeza Sigrid Kaag la conducerea misiunii comune ONU-OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice), desemnată să elimine arsenalul chimic sirian, relatează AFP.



Ban Ki-moon a adresat duminică o scrisoare în acest sens Consiliului de Securitate care ar urma să se pronunţe miercuri cu privire la această nominalizare, potrivit diplomaţilor.

Consiliul a autorizat vineri crearea unei misiuni comune propuse de Ban, ce urma a fi condusă de un "coordonator special".

Această misiune va include 100 de persoane în efectiv complet şi îşi va avea sediul la Damasc, cu o bază în Cipru.

Ea are misiunea de a distruge armele chimice siriene până la 30 iunie 2014, conform unei rezoluţii adoptate la sfârşitul lui septembrie de Consiliu. O primă echipă de experţi a celor două organizaţii se află la faţa locului din 1 octombrie şi şi-a început activitatea.

Sigrid Kaag este din 2010 subsecretar general al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. După ce s-a alăturat ONU în 1994, venind de la Ministerul olandez pentru Afaceri Externe, ea a ocupat în special posturi la UNICEF (ca directoare regională pentru Orientul Mijlociu din 2007 până în 2010 cu sediul la Amman), la UNRWA (Agenţia pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni) şi la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. În vârstă de 52 de ani, ea vorbeşte engleză, franceză, germană şi arabă.

OIAC, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2013, îşi are sediul la Haga.