Fondul Proprietatea a pierdut 260 mil. lei din avere după oferta Nuclearelectrica, dar ar putea recupera după listarea Romgaz

Autor: Roxana Pricop 15.10.2013
Averea Fondului Proprietatea (FP) a scăzut cu 260 de milioane de lei în luna septembrie, până la 14,92 miliarde de lei (3,4 mld. euro), după ce pachetul de acţiuni deţinut la Nuclearelectrica a fost reevaluat în funcţie de preţul din ofertă. Fondul ar putea recupera scăderea prin listarea Romgaz, având în vedere că analiştii consideră subevaluată participaţia pe care fondul o deţine la producătorul de gaze.
 
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
 
Fondul Proprietatea deţine un pachet minoritar de 9,73% din capitalul Nu­clear­electrica, pe care până în luna septembrie l-a evaluat luând în calcul capitalurile proprii ale companiei. La finalul lunii august, participaţia de 9,73% din capitalul Nuclearelectrica era evaluată de fond la 648 de milioane de lei şi era pe locul cinci în clasamentul celor mai mari zece deţineri ale fondului.
 
În septembrie a avut loc oferta publică iniţială prin care Nuclearelectrica a vândut 10% din acţiuni la un preţ de 11,2 lei/acţiune pentru o sumă totală de 272 de milioane de lei. Astfel că fondul a trebuit să îşi reevalueze participaţia la Nuclearelectrica în funcţie de preţul din ofertă, această referinţă fiind cea validată de piaţă.