Retrospectiva celor mai importante evenimente din ultimul an în businessul din judeţul Cluj

Autor: Laurentiu Cotu 15.10.2013

Clujul a depăşit complexul Nokia, iar mişcările din ultimul an în bu­si­nessul local demonstează că ju­deţul Cluj rămâne în continuare una dintre locomotivele eco­nomiei româneşti.

Companiile prezente aici lu­crează în mare parte pentru export, iar cos­meticele, hainele, ali­mentele, medicamentele, dar şi piesele auto fa­bricate la Cluj ajung de mai mulţi ani pe pie­ţele internaţionale. Principalii indicatori eco­nomici din judeţul Cluj în luna iunie arată con­tinuarea trendului ascendent al producţiei industriale şi al exportului.

Astfel, în luna iunie 2013 indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pentru judeţul Cluj a fost cu 9,6% mai mare faţă de luna iunie 2012.

Conform celor mai recente date de la Insti­tutul de Statistică, exporturile din primele patru luni în judeţul Cluj au fost de peste 314,6 mil. euro, iar importurile au însumat circa 527,1 milioane de euro. Comparativ cu aceeaşi pe­rioadă din anul trecut, exporturile au crescut cu 7,6%, iar importurile cu 5%.

Clujul a livrat la export hârtie şi carton, articole şi accesorii de îmbră­că­minte, încăl­ţăminte, pro­duse din fontă, fier şi oţel, aparate şi dis­pozitive me­canice, maşini, aparate şi echi­pa­mente electrice şi componente ale aces­tora, instru­mente şi aparate optice, pro­duse farma­ceutice, sticlă şi arti­cole din sticlă, mo­bilă.



Pe de altă parte, judeţul Cluj a im­portat în can­tităţi mari cafea şi ceai, combustibil, ule­iuri mi­ne­rale şi produse rezultate din dis­tilare, produse chi­mice organice, îngră­şăminte, apa­rate şi dispozitive mecanice, aparate şi echi­pamente electrice, vehicule, mătase, bumbac, fibre sintetice sau artificiale, potrivit datelor existente pe site-ul Institutului de Statistică.

Dacă analizăm evoluţia comerţului inter­naţional în anul 2012 comparativ cu anul 2011 în judeţul Cluj, constatăm o scădere a exporturilor cu aproape 60%, de la 2,2 mld. euro în 2011 la 890 milioane de euro în 2012, la im­porturi înregistrâdu-se tot o scădere, de 26%. Cauza acestor scăderi a fost încetarea activităţii  fabricii de telefoane mobile Nokia de la Jucu, care deţinea 43% din volumul exporturilor judeţului Cluj în anul 2011. Situaţia s-a îmbunătăţit însă între timp, odată cu noile investiţii ale companiilor De’Longhi şi Bosch.

Datele de la Statistică arată că efectivul salariaţilor din judeţul Cluj la finalul lunii iunie 2013 era de 204.741 de persoane, faţă de 201.752 de persoane în luna iunie 2012.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna iunie 2013 în judeţul Cluj, acesta a fost de 2.360 de lei, iar cel net de 1.714 lei, mai mare cu 8,5% faţă de aceeaşi lună din anul 2012. Numărul şomerilor înregistraţi la finalul lunii iunie 2013 a fost de 11.583 de persoane, faţă de 12.604 persoane în aceeaşi lună din 2012. Rata şomajului a fost de 3,4% în iunie 2013, faţă de 3,7% în luna iunie 2012.

Pe de altă parte, activitatea în sectorul con­strucţiilor de locuinţe în judeţul Cluj este, în continuare, pe un trend descrescător. Astfel, potrivit datelor de la Institutul de Sta­tis­tică, în primul trimestrul din acest an au fost fi­nalizate în judeţul Cluj 475 de locuinţe, faţă de 631 de unităţi în perioadă similară din 2012. La nivelul întregului an 2012, în judeţul Cluj au fost finalizate doar 3.062 de locuinţe, faţă de 3.164 de locuinţe în anul 2011.

În 2012 judeţul Cluj a contribuit la bu­getul Ro­mâniei cu peste patru miliarde de euro, Clujul repre­zentând unul dintre polii de creştere eco­nomică la nivel re­gional şi na­­ţional. De altfel, Clujul a fost întot­deauna o des­ti­naţie atrac­tivă pen­tru in­ves­titorii străini, da­torită poziţiei sale geo­grafice, apro­pierii de graniţa de vest, mediului eco­nomic dinamic şi resursei umane calificate ofe­rită de universităţile de pres­tigiu de aici. Miş­cările din ultimul an în businessul din Tran­silvania de­mon­strează încă o dată acest lucru, în con­diţiile în care mari com­­panii precum Bosch sau De’Longhi s-au instalat deja la Cluj.


Ziarul Financiar, alături de fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR, firma de consultanţă PwC şi fundaţia Triple Helix, va premia astăzi în cadrul unui eveniment organizat la Cluj campionii în business din Transilvania şi Banat 2013. Regiunea cu cel mai mare ritm de creştere a cifrei de afaceri în 2012 faţă de 2011 este Transilvania (11,3%), urmată de Muntenia (8,8%) şi Moldova (5%).


Principalele evenimente care au avut loc în ultimul an la Cluj

Veştile bune de la companiile private


Veştile proaste venite din partea marilor companii


Investiţii publice realizate în judeţ

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013