Un cutremur devastator ar genera cheltuieli cu despăgubirile de 4,3 mld. euro pentru asigurători

Autor: Anelis Baciu 16.10.2013

Un cutremur de proporţii însemnate care ar afecta toate locuinţele asigurate din România ar genera asi­gurătorilor cheltuieli cu daunele de 4,3 mld. euro, potrivit unei analize a Aon Benfield prezentate în cadrul unui forum privind riscurile catastrofale organizat de Media Xprimm. Studiul mai arată că România este cea mai expusă ţară din Eu­ropa la riscul de cutremure.

Cu toate acestea, gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor la nivel local este de sub 50%, numai 4 milioane de case şi apartamente fiind asigurate printr-o poliţă facultativă sau obligatorie la jumătatea acestui an, faţă de un vârf de aproape 5 milioane de locuinţe la sfârşitul lui 2011, potrivit datelor UNSAR (asociaţia asigurătorilor locali).

„Evoluţia nesatisfacătoare a numărului poliţelor de asigurare obligatorie a avut la bază mai multe cauze, printre care lipsa conştientizării riscurilor de către cetăţeni, lipsa aplicării amenzilor, precum şi frecventele schimbări legislative“, afirmă Adrian Marin, membru în consiliul director al UNSAR şi CEO al companiei de asigurări Generali.