Cursul de schimb s-a lipit de pragul de 4,45 lei/euro. Scade presiunea pe clienţii cu credite în valută

Autor: Ciprian Botea 16.10.2013

Cursul de schimb a gravitat în apropierea pragului de 4,45 lei/euro în ultimele trei săptămâni, fluctuaţia maximă fiind de circa un procent, ceea ce are impact direct asupra inflaţiei şi a celor câteva sute de mii de clienţi cu credite imobiliare sau ipotecare în valută.

Stabilitatea cursului a fost şi mai vizibilă în ultimele zile, când cotaţiile s-au lipit practic de nivelul de 4,45 lei/euro. BNR a afişat ieri un curs oficial de 4,4484 lei/ euro, minimul ultimei săptămâni. Leul a câştigat o ju­mă­tate de punct procentual în ultimele două zile, după un început de săptămână slab. Cursul urcase în prima parte a şedinţei de luni aproape de pragul de 4,47 lei/euro.

„Deşi deprecierea din sesiunile precedente a avut loc pe fondul unor volume reduse, câştigurile înregistrate de moneda naţională în ultimele şedinţe au fost realizate într-o tranzacţionare relativ activă“, potrivit unui raport al analiştilor de la ING Bank.

Cursul a încheiat şedinţa de ieri aproape de nivelul cotaţiei oficiale, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare mai reduse decât în ziua precedentă. Şedinţe liniştite au fost şi pe pieţele valutare din regiune, zlotul şi forintul înregistrând oscilaţii nesemnificative faţă de euro. Investitorii străini se află în expectativă pe fondul tensiunilor privind datoria publică a SUA.

Stabilitatea cursului din ultima lună şi jumătate a ajutat la scăderea inflaţiei sub pragul de 2% în luna septembrie, având în vedere că o parte din preţuri (de la abonamente de telefonie la maşini şi case) sunt exprimate în euro. Totodată, stabilitatea cursului vine ca o gură de oxigen pentru clienţii cu credite în valută, pe umerii cărora s-a acumulat o presiune uriaşă în anii de criză. Câteva sute de mii de români au credite în valută de echivalentul a 15 miliarde de euro.

Stabilizarea cursului vine în condiţiile în care cotaţiile leu/euro au fluctuat într-un interval destul de larg anul acesta - între 4,3 şi 4,55 lei/euro. Tranzacţiile pe piaţa valutară au fost influenţate în principal de investitorii străini de pe piaţa titlurilor de stat. Analiştii prognozează pentru finalul anului un curs între 4,4 şi 4,5 lei/euro.

Cursul s-a stabilizat în ultimele zile sub pragul de 3,3 lei şi în faţa monedei americane, în timp ce francul elveţian s-a lipit practic de pragul de 3,6 lei/franc. Băncile locale au în portofolii credite în franci elveţieni de echivalentul a  2,3 miliarde de euro.

BNR a afişat ieri un curs oficial de 3,2871 lei/dolar, în timp ce pentru francul elveţian paritatea a fost de 3,6030 lei/franc.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013