Guvernul vrea cel puţin 450 mil. euro pentru 15% din Romgaz ca să aprobe listarea la bursă. Dacă intermediarii vin cu mai puţini bani, listarea poate cădea

Autor: Andrei Chirileasa 16.10.2013

Oferta publică iniţială (IPO) prin care statul îşi propune să vândă un pachet de 15% din acţiunile Romgaz Mediaş va începe săptămâna viitoare, după ce guvernul va aproba intervalul de preţ, iar intermediarii vor obţine toate apro­bările necesare pentru prospectul de listare, din partea Au­torităţii de Supraveghere Financiară şi a autorităţii de supraveghere a bursei de la Londra.

Lansarea ofertei este condiţionată de aprobarea de către guvern, într-o şedinţă specială programată vineri, a intervalului de preţ pe care-l va propune consorţiul de intermediere condus de americanii de la Goldman Sachs şi austriecii de la Erste, din care mai fac parte BCR şi Raiffeisen Capital&Investment. Dacă guvernului nu-i convine preţul propus de intermediari, statul poate anula oferta, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei. „Dacă intermediarii vor veni cu evaluări de piaţă «prudente», nu va ţine. Guvernul are posibilitatea de a respinge preţul în ultimul moment“, au precizat surse oficiale.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Statul şi-ar dori un interval de preţ care să evalueze pachetul de 15% din Romgaz în jurul valorii de 500 de milioane de euro, iar minimul acceptat ar fi de 450-475 de milioane de euro. În schimb, investitorii ar prefera un preţ care să evalueze pachetul la 300-350 de milioane de euro, pentru a putea obţine un profit cât mai mare pe termen scurt, conform estimărilor care circulă în piaţă.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.