Trezoreria statului vinde obligaţiuni pe cinci ani la un preţ la jumătate faţă de 2010

Autor: Razvan Voican 17.10.2013

Ministerul Finanţelor a înregistrat ieri un nou minim record al randamentelor la care se împrumută în lei pe piaţa internă, o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani fiind redeschisă la 3,48%, randament mediu redus la jumătate faţă de cel de 7,08% consemnat în martie 2010 când această serie de titluri a intrat pe piaţă.

Suma adjudecată s-a ridicat la un miliard de lei, cât era prevăzut şi în prospectul de emisiune, în condiţiile în care investitorii erau dispuşi să plaseze peste 1,8 mld. lei.

Randamentul mediu s-a situat sub cotaţiile de pe piaţa secundară pentru acest instrument, care se situau la 3,65/3,5% şi deja anticipau un rezultat bun al licitaţiei susţinut şi de evaporarea temerilor privind eventuala intrare a Statelor Unite în default.

Cu redeschiderile succesive realizate din 2010 încoace această serie de obligaţiuni de stat benchmark a ajuns la un volum de 5,4 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de euro), conform strategiei Finanţelor de a creşte constant volumele emisiunilor mai ales în cazul maturităţii de cinci ani, care s-a dovedit foarte atractivă pentru investitorii străini.

Creşterea volumelor a fost una dintre condiţiile pe care Trezoreria statului a trebuit să le îndeplinească pentru ca România să fie inclusă în indici internaţionali de pieţe emergente precum cei ai JP Morgan şi Barclays care au crescut spectaculos vizibilitatea titlurilor româneşti pe radarele străinilor.

La precedenta redeschidere a seriei de bonduri vândute ieri, în luna iulie a acestui an, randamentul mediu se situa la circa 4,8%, perioada respectivă marcând o întrerupere a trendului descendent al costurilor de finanţare ale statului după ce semnalele Fed privind posibila retragere treptată a stimulilor de politică monetară speriase pieţele. Imediat şi piaţa locală a resimţit conectarea cu exteriorul prin canalul investiţiilor străine în titluri de stat.

Tensiunile s-au disipat însă treptat, iar randamentele şi-au reluat cursul descendent.

Randamentul mediu la obligaţiunile de stat pe trei ani s-a apropiat de pragul de 4% luna aceasta, faţă de circa 4,4% în mai şi, respectiv, 5,6% în februarie.

Excepţie face maturitatea de 10 ani pentru care randamentele au crescut uşor la ultimele licitaţii, de la 4,97% în august la 5,29% în prima săptămână din octombrie. Totuşi, în ianuarie 2013 randamentul mediu pentru titluri pe 10 ani se situa la peste 5,7%.

Rămâne însă ca această scădere a costurilor de finanţare să se reflecte şi în diminuarea cheltuielilor statului cu dobânzile, care continuă să înghită circa 6% din cheltuielile totale ale bugetului general consolidat.

În primele opt luni ale acestui an bugetul a cheltuit 8,2 mld. lei cu dobânzile, acesta fiind unul dintre costurile strategiei de extindere a maturităţii portofoliului de datorie publică prin care se va asigura o optimizare a efortului de rambursare pe parcursul anilor.

Decisive pentru scăderea costurilor sunt plasamentele străinilor. Aceştia au devenit din ce în ce mai curajoşi mai ales că prima de risc de ţară reflectată în cotaţiile CDS-urilor s-a stabilizat sub pragul de 200 de puncte de bază, iar mai recent a coborât chiat la 180 de puncte, indicând o percepţie favorabilă din partea pieţelor externe.

Această percepţie nu este însă împărtăşită de analiştii agenţiei americane de evaluare financiară Standard&Poor’s care continuă să menţină România în afara categoriei ţărilor cu rating din gama investment grade.

Însă pieţele nu par să mai dea multă importanţă evaluărilor făcute de agenţiile de rating, mai ales după nenumăratele controverse privind maniera în care acestea au cântărit riscurile înainte de criză şi pe parcursul acesteia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.10.2013