Economia Chinei prinde viteză în a doua parte a anului. PIB-ul a accelerat în trimestrul al treilea la 7,8%

Autor: Vlad Popescu 18.10.2013

Creşterea economică a Chinei a accelerat în perioada iulie-septembrie pentru prima dată în ultimele trei trimestre, la 7,8%, premierul Li Keqiang sporind producţia industriei prelucrătoare şi investiţiile pentru a facilita atingerea ţintei guvernului privind expansiunea economiei, potrivit Bloomberg



Rata anuală de creştere a accelerat de la 7,5% în trimestrul al doilea şi se încadrează în estimările economiştilor, care au variat între 7,4% şi 8,2%.

Faţă de trimestrul anterior, PIB-ul Chinei a urcat cu 2,2%, iar în primele nouă luni ale anului a fost înregistrată o creştere economică de 7,7%.

Guvernul chinez are pentru acest an o ţintă de creştere economică de 7,5%.

Producţia industrială a Chinei a crescut cu 10,2% în septembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce vânzările cu amănuntul au avansat cu 13,3%.

Accelerarea creşterii economice vine în urma implementării mai multor măsuri de către guvern, printre care investiţii în infrastructura feroviară şi reducerea unor taxe. Bank of America a denumit măsurile "un mini-program de stimulare".

Vânzările de locuinţe au crescut cu 34% în septembrie faţă de august, în pofida restricţiilor introduse de autorităţi pentru a evita supraîncălzirea pieţei.

Acţiunile asiatice au crescut uşor în urma raportului de creştere economică din China.

Premierul Li Keqiang a declarat săptămâna trecută că rata de creştere economică din primele nouă luni ale anului a deăşit 7,5%. Ulterior, liderul de la Beijing a afirmat că revigorarea economiei chineze va continua, iar ţintele pentru anul viitor vor fi atinse.