Povestea din spatele oraşului suedez care va fi mutat integral

Autor: Ştefan Stan 20.10.2013

Un mic oraş din Suedia, de 18.000 de locuitori, trebuie să se mute cu totul 3 kilometri, din cauza exploatării miniere din regiune, care a destabilizat solul de sub 3.000 de locuinţe, scrie The Wall Street Journal.

De mai bine de 100 de ani, rezidenţii din Kiruna şi-au dezvoltat oraşul în jurul celei mai mari mine de fier din lume, deţinută de compania de stat Lussavaara-Kiirunavaara (LKAB), însă exploatarea a dus la destabilizarea regiunii.

Pentru oraşul Kiruna, “procesul” de mutare a început în 2004, când a primit o scrisoare de o pagină de la compania minieră controlată de stat Luossavaara-Kiirunavaara, care îi informa despre situaţia din zonă.

Pentru a extrage mai mult fier, compania avea nevoie să sape mai adânc lângă munţi, ceea ce punea în pericol mii de locuinţe din oraş.

Zece ani mai târziu, fisurile din pământ s-au apropiat de centrul oraşului, primii din cei 18.000 de rezidenţi ai localităţii fiind nevoiţi să se pregătească de mutare.

În martie, compania suedeză White arkitekter AB a câştigat concursul de planuri pentru organizarea mutării, urmând să demareze procedurile de strămutare a oraşului.

Micul oraş din Suedia, de 18.000 de locuitori, trebuie să se mute cu totul 3 kilometri, în următorii 20 de ani, peste 3.000 de apartamente, câteva hoteluri şi 2,2 milioane de metri pătraţi de birouri şi instituţii de sănătate şi învăţământ vor migra către est.

Planurile pentru noul oraş Kiruna surprind multe dintre idealurile din prezent, precum durabilitate, un centru bine construit, dezvoltaer imobiliară şi o infrastructură care face să dispară dependenţa de automobile.

Mutarea va fi plătită de compania minieră, care va pune deoparte un miliard de dolari pentru a pune în aplicare planul de demolare, demontare şi reasamblare a clădirilor şi a infrastructurii. Compania suedeză va plăti proprietarilor 25% în plus faţă de valoarea terenurilor şi locuinţelor, drept compensaţie că acceptă să se mute.

“Partea cea mai dificilă a fost să mergem la oameni şi să le spunem că trebuie să se mute”, a spus Anders Lindberg, purtător de cuvânt LKAB.

Rezidenţii acceptă strămutare pentru că oraşul este în totalitate dependent de exploatarea minieră din zonă. În anii 70’ şi 80’, când compania Lussavaara a trecut printr-o perioadă dificilă, peste 30% din populaţia oraşului a plecat.

Planul va acorda magazinelor din regiune o fereastră de 10 ani în care să migreze. “ Ideal ar fi să închidem centrul vineri şi să-l deschidem luni. Deşi ideea pare nerealistă, încercă să o facem cât mai coerentă”, a declarat  Kristina Zakrisson, comisionar LKAB.

Planificatorii proiectului au estimat că migraţie completă va avea loc peste 20-25 de ani. Între timp, o nouă primărie va fi ridicată până în 2016, servind drept centru pentru viitoarele clădiri.