​Cea mai mare vânzare la bursă din istoria României: listarea Romgaz, pentru peste 400 mil. euro

Autor: Thomas Dinca 18.10.2013

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute, de luni, atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra.

Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, a afirmat la finalul lunii iulie că statul doreşte să încaseaze 600 milioane euro pentru 15% din acţiunile Romgaz, recunoscând în acelaşi tim că suma este "puţin cam mare" pentru posibilităţile pieţei de capital de la Bucureşti. El a anunţat atunci că acţiunile ar pute fi vândute atât la Bucureşti, cât şi la Londra sau Varşovia.

Intervalul de preţ pentru vânzarea titlurilor Romgaz a fost decis în şedinţa de vineri a Guvernului.

Oferta este programată să înceapă luni şi să dureze nouă zile lucrătoare, până pe 31 octombrie.

O tranşă de 15% din acţiuni va fi rezervată investitorilor mici, iar diferenţa de 85% va fi alocată investitorilor instituţionali. Pentru investitorii mici, care vor subscrie până la 10.000 acţiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate în prima săptămână şi de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat că se aşteaptă la o suprasubscriere având în vedere că Romgaz este o companie bună, profitabilă şi "are viitor".

"Sperăm ca, pornind de la acest interval, să obţinem un număr cât mai mare de acţionari şi, sigur, un preţ cât mai bun (...) Listarea acestei companii la Londra este un element de noutate, este prima societate românească listată la Londra. Sper să aibă succes în acest sens, ceea ce va da posibilitatea şi altor companii româneşti în domeniul energiei să fie listate la Londra. Este un lucru bun, este un proces de internaţionalizare a companiilor româneşti, un proces de funcţionare a acestor companii în sistem corporatist, ceea ce va da posibilitatea acestora să joace un rol regional în domeniul energiei", a mai spus Niţă.

El a susţinut că nu există o cotă prestabilită a acţiunilor care vor fi vândute pe bursa de la Londra, pentru a se observa care este tranşa cea mai avantajoasă.

Acţiunile Romgaz şi GDR-urile ar putea fi tranzacţionate în jurul datei de 12 noiembrie "plus/minus două zile" la bursa de la Bucureşti şi, respectiv, la cea de la Londra, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare a Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

"Certificatele de depozit sunt, din punctul nostru de vedere, mecanismul ideal pentru a lista o companie nouă, românească, la bursa de la Londra. La baza fiecărui certificat stă o acţiune Romgaz, certificatul în sine va purta un nume care va fi legat de Romgaz, va identifica Romgaz ca o companie listată la Londra. Iniţial, cel care subscrie, subscrie pentru o acţiune, cu opţiunea de a o transforma în certificat de depozit global (GDR). Mecanismul este simplu, intervine o bancă depozitară, de aici intervine şi un avantaj pentru Romgaz, pentru că în general sunt două tipuri de certificate, unele «agreate de emitent» şi altele «neagreate». Orice posesor de acţiuni poate să îşi investească cu un certificat de depozit propriul pachet de acţiuni. În cazul de faţă, vorbim de nişte certificate pe care Romgaz le-a agreat, motiv pentru care banca depozitară va plăti anual companiei Romgaz o sumă care nu este chiar micuţă", a mai spus Dumitraşcu.

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni va fi vândută pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).

Potrivit unui regulament publicat la începutul lunii octombrie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cel mult două treimi din acţiunile vizate în oferte pentru listare la bursa din România pot fi cotate pe o piaţă externă, prin intermediul GDR-urilor.

Romgaz a selectat Bank of New York Mellon pentru emiterea GDR-urile din ofertă.

Oferta pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile Romgaz în vederea listării companiei la bursă este cea mai mare astfel de operaţiune din istoria pieţei de capital din România.

Preţul minim la care va fi lansată oferta, de 24 lei/acţiune, este cu aproape 4% peste cel la care sunt evaluate acţiunile Romgaz deţinute de Fondul Proprietatea.

La finalul primului semestru, pachetul de acţiuni Romgaz (14,99%) din portofoliul FP era evaluat la 1,337 miliarde lei (300,5 milioane euro), respectiv câte 231,48 lei/acţiune. La începutul lunii octombrie, AGA Romgaz a decis scăderea valorii nominale a acţiunilor de la 10 lei la 1 leu şi, concomitent, creşterea numărului de acţiuni de la 38,5 milioane la 385,4 milioane. Practic, valoarea pachetului deţinut de fiecare acţionar a rămas aceeaşi, modificându-se doar numărul de acţiuni şi preţul acestora.

Astfel, rezultă că acţiunile Romgaz sunt evaluate în portofoliul Fondului Proprietatea la 23,148 lei/titlu, iar Fondul are 57,7 milioane de acţiuni faţă de 5,7 milioane de acţiuni anterior.

Preţul maxim la care se va derula oferta, de 32 lei/acţiune, este cu 38% peste cel la care sunt evaluate titlurile Romgaz în portofoliul FP.

Raportat la preţul minim din ofertă, Romgaz este evaluată la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la preţul maxim la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Oferta este intermediată de consorţiul format din banca americană Goldman Sachs, Erste, BCR şi Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).

Romgaz a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În acelaşi timp, profitul companiei a scăzut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost întocmite conform standardelor internaţionale de conabilitate.