Dan Muntean, Halewood: Am preferat să pierdem, dar să ne menţinem pieţele de export pentru că sunt foarte greu de câştigat

Autor: Ioana David 21.10.2013

Dan Muntean, directorul general al grupului Halewood România, care deţine 350 de hectare cu viţă-de-vie, spune că recolta din acest an este cu 30% mai ridicată comparativ cu cea din 2012, când s-a produs foarte puţin din cauza vremii.

În aceste condiţii, producţia anului trecut s-a epuizat rapid, iar acum compania se gândeşte să introducă deja la vânzare sticlele de vin ce au eticheta 2013. „2012 a fost un an foarte dificil peste tot în Europa. A fost îngheţul care a lovit pentru a treia oară în trei ani, dar şi clădura din timpul verii care a făcut ca în ultimele zile de cules să pierdem 20-30% din recoltă deoarece pentru a supravieţui planta şi-a tras înapoi seva din struguri. Astfel a existat o creştere accentuată a preţului în special în ţările cu volume mari cum sunt Spania şi Italia“, a afirmat Mun­tean.

Şeful Halewood a precizat că aceste creşteri de preţuri au ajuns la 30-40%, ceea ce a creat o oportunitate pentru ca alte ţări să-şi crească expor­turile.