Detaliile celei mai mari listări din istoria Bursei locale: când începe oferta Romgaz, de unde se pot cumpăra acţiuni, care este preţul, şi cât poate obţine statul

Ziarul Financiar 19.10.2013

Ministerul Economiei a anunţat vineri că va demara listarea la bursă a Romgaz cea mai mare operaţiune de acest tip din istoria pieţei locale de capital, în urma căreia speră să obţină până la 415 milioane euro.

Vineri seara, instituţia a publicat şi anunţul de listare, în care detaliază procesul de vânzare pentru pachetul de 15% din acţiuni, respectiv 57,8 milioane de titluri.

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro),

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni va fi vândută pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).


Perioada ofertei de subscriere este de 22 octombrie - 31 octombrie, în zilele lucrătoare. Programul zilnic este de la ora 9:30 la 17:00, cu excepţia ultimei zile, când programul este limitat până la ora 13:00.

Tranşa rezervată investitorilor mici este de 15%, restul fiind rezervat investitorilor instituţionali, iar cei interesaţi trebuie să cumpere minim 100 de acţiuni, conform anunţului publicat de Ministerul Economiei. Pentru investitorii instituţionali nu există prag minim.

Preţul acţiunilor din ofertă este de 32 de lei/acţiune pentru investitorii mici  şi de 24-32 de lei pe acţiune pentru investitorii instituţionali.

Preţul maxim la care se va derula oferta, de 32 lei/acţiune, este cu 38% peste cel la care sunt evaluate titlurile Romgaz în portofoliul FP.

Raportat la preţul minim din ofertă, Romgaz este evaluată la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la preţul maxim la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Clienţii interesaţi de oferta Romgaz pot cumpăra acţiuni de la băncile BCR şi Raiffeisen, de la divizia de investiţii Raiffeisen Capital & Investment, de la Intercapital Invest şi de la Orice societate de servicii de investitii financiare autorizata de ASF(Participant Eligibil),cu conditia sa fi semnat un Angajament de respectare a conditiilor de derulare o Ofertei Publice in unitatile autorizate ale unui astfel de Participant Eligibil. Lista Participantilor Eligibili va fi disponibila pe website-ul www.bvb.ro. Subscrierile de GDR Oferite sunt posibile doar prin Managerii Locali, la sediul acestora.

I n ultima zi a Perioadei Ofertei, daca ambele Transe sunt suprasubscrise si raportul dintre nivelul de subscriere a Transei Investitorilor Institutionali si ni velul de subscriere a Transei Investitorilor Mici este mai mic de 1:2 , se realoca de drept catre Transa Investitorilor Mici un pachet de Actiuni Oferite reprezentand 5% din Actiunile Oferite initial in cadrul Transei Investitorilor Institutionali. La r ecomandarea Managerilor In ternationali , Actionarul Vanzator poate sa r ealoce Actiuni Oferite intre cele doua Transe in baza altor criterii . Numarul final de Valori Mobiliare Oferite si dimensiunea finala a fiecarei Transe a Ofertei vor fi stabilite de Actionarul Vanzator la recomandarea Managerilor In ternationali , in functie de nivelul subscrierilor din Registru, la Data Alocarii , se menţionează în anunţul Ministerului Economiei.
 

Romgaz a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În acelaşi timp, profitul companiei a scăzut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost întocmite conform standardelor internaţionale de conabilitate.