2009. Dan Adamescu, patronul magazinului Unirea: Nu ne putem permite să rămânem o colonie europeană. E momentul să gândim româneşte în business

Ziarul Financiar 20.10.2013

Omul de afaceri Dan Adamescu controlează cel mai mare asigurator – Astra Asigurări, magazinul Unirea din Capitală, dar are businessuri importante şi în construcţii sau mass-media.

Cu toate acestea, prezenţa sa în spaţiul public este extrem de discretă. În 2009, într-unul dintre puţinele interviuri acordate presei din România, Adamescu spunea că "în Romania inca exista mentalitatea de chelner, adica sa castigi 10% la nota de plata si nu sa faci un restaurant. (...).

Acum este momentul sa gandim romaneste in business, pentru ca am vazut ca aceasta criza a aratat ce importanta are nationalitatea capitalului. Trebuie sa avem firme puternice cu capital romanesc in urmatorii 10-20 de ani, nu ne putem permite sa ramanem o colonie europeana.

Trebuie sa ne uitam la ceea ce au facut portughezii sau spaniolii, unde acum 30 de ani era saracie. Firmele lor s-au extins acum in toata Europa."  În 2009, ZF lansa un proiect editorial “20 de ani de capitalism” care a adunat poveştile de business ale celor mai importanţi 50 de oameni de afaceri din România.

De unde au început, unde au ajuns, cu ce probleme s-au confruntat şi care au fost deciziile care le-au schimbat viaţa – toate aceste întrebări au primit răspunsuri de la marii capitalişti ai României în paginile ZF.

Citiţi povestea antreprenorului Dan Adamescu aici.