Ministrul Transporturilor: Garanţia de 10 mil. euro va fi returnată GFR

Autor: Andreea Neferu 22.10.2013

Ramona Mănescu, ministrul transporturilor, a precizat că garanţia de 10 milioane de euro depusă de Gruia Stoica, proprietarul GFR, firma care a fost la un pas de-a prelua transportatorul de stat, va fi returnată.

 “Contul escrow (în care Gruia Stoica a depus un avans de 20 mil. euro-n.red) va fi deblocat, garanţia va fi returnată aşa cum au indicat şi consultanţii (Deloitte şi casa de avocatură  Muşat şi Asociaţii-n.red)”, a spus ea. Ministerul poartă discuţii cu FMI în vederea stabilirii noului calendar de privatizare la CFR Marfă.

Cel mai mare transportator de marfă pe calea feroviară din ţară, compania de stat CFR Marfă, cu afaceri de 220 mil. euro şi 8.000 de angajaţi, a intrat pe lista privatizărilor eşuate odată cu nefinalizarea vânzării şi desfiinţarea contractului semnat.

Câştigătorul licitaţiei, Gruia Stoica, a susţinut că firma sa GFR a îndeplinit toate obligaţiile legate de contract, dacă că vânzătorul l-a pus în imposibilitate de a plăti întrucât nu şi-a îndeplinit partea sa de obligaţii (şapte bănci creditoare ale CFR Marfă, din 12 nu şi-ar fi dat acordul asupra schimbării acţionariatului companiei).