Ghid de investitor: Cum se fac subscrierile la oferta Romgaz

Autor: Roxana Pricop 23.10.2013

Oferta Romgaz, cea mai mare listare din istoria bursei, a început marţi, 22 octombrie, şi se va încheia joi, 31 octombrie. Romgaz este cel mai mare producător de gaze iar oferta prin care statul vinde 15% din acţiunile companiei a atras atenţia multor persoane care până acum nu au mai avut niciun contact cu bursa.

Iată cum pot subscrie la ofertă persoanele care nu au mai investit niciodată pe bursă:

Subscrierile la ofertă se pot face în una dintre unităţile bancare ale BCR şi Raiffeisen Bank, cele două bănci care fac parte din consorţiul care intermediază oferta sau de la intermediarii (bănci sau societăţi de brokeraj) care au semnat un angajament cu intermediarii ofertei”. Investitorii mici pot cumpăra acţiunile Romgaz la preţul fix de 32 lei iar cantitatea minimă este de 100 de acţiuni, adică o sumă minimă de investit de 3.200 lei. Pentru persoanele care au deja cont curent la una dintre cele două bănci, acestea trebuie să completeze formularul de subscriere la ofertă şi să facă un ordin de plată din contul lor în conturile colectoare ale ofertei fie în cel deschis la BCR fie în cel deschis de casa de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment la Raiffeisen Bank.

Subscrierile nu sunt taxate cu comisioane, însă în cazul celor care au cont curent deschis la Raiffeisen Bank transferul din contul lor bancar în cel al Raiffeisen Capital&Invest se aplică un comision de transfer bancar. La fel şi în cazul celor are nu au cont curent deschis la cele două banci, ei pot subscrie la ofertă la una din unităţile bancare BCR şi Raiffeisen Bank prin transferul sumei din contul curent deschis la o altă bancă în unul dintre cele două conturi colectoare ale ofertei Romgaz. Acest transfer este taxat cu comision de transfer bancar.

Persoana care a depus ordin de cumpărare, de exemplu, pentru 100 de acţiuni Romgaz va şti exact câte acţiuni va primi pe 6 noiembrie când are loc decontarea ofertei. Există posibilitatea ca investitorii să cumpere mai multe acţiuni decât cele scoase de stat la cânzare, astfel că pentru ca toţi investitorii să primească acţiuni se va face o alocare pro-rata a acţiunilor. De exemplu, dacă investitorii au cumpărat de două ori mai multe acţiuni decât cele 8,7 milioane de acţiuni puse la vânzare pentru micii investitori, o persoană care a depus un ordin de cumpărare pentru 100 de acţiuni va primi pe 6 noiembrie un număr de 50 de acţiuni. Restul de bani, adică 1.600 lei, îi va primi înapoi în cont curent propriu.

Preţul final al ofertei se va afla în zilele după 31 octombrie, şi se va situa între interval cuprins între 24 şi 32 lei, în funcţie de subscrierile pe care le-au făcut investitorii instituţionali precum fondurile de investiţii locale şi străine.

Începând cu 6 septembrie, persoanele care au subscris la ofertă vor primi de la banca unde au subscris o scrisoare în care vor fi anunţaţi câte acţiuni au primit la ofertă şi ce sumă de bani au de primit înapoi, dacă au fost subscrieri totale mai mari.

Începând de pe 6 noiembrie, persoanele care au cumpărat acţiuni la ofertă vor avea acţiunile depozitate la Depozitarul Central, un fel de bancă centrală pentru toate acţiunile companiilor listate. Pentru a verifica dacă acţiunile sunt în contul de la Depozitarul Central pe numele lor, investitorii pot cere direct/email de la Depozitarul Central un extras de cont la fel ca la bancă care le va arăta câte acţiuni au în cont.

Dacă vor să le vândă, şi deci să încaseze banii pe acţiuni, investitorii trebuie să îşi deschidă un cont de tranzacţionare pe bursă la o societate de brokeraj. Atunci când aleg o societate de brokeraj, investitorii trebuie să se asigure şi să se informeze în prealabil că respectiva firmă este de încredere, are o reputaţie bună. Este necesar ca brokerul să fie ales cu bună ştiinţă, pentru că odată cu deschiderea unui cont de tranzacţionare acţiunile se mută din contul Depozitarului Central în cel al contului de tranzacţionare pe bursă care aparţine casei de brokeraj. În cazul în  care casa de brokeraj dă faliment, investitorul este protejat de Fondul de Compensare a Investitorilor care îl despăgubeşte cu până la 20.000 euro.

Până la vânzare, acţiunile sunt în proprietatea investitorului. Păstrarea acţiunilor prezintă avantajele că pot fi remunerate cu dividende şi că pot avea o evoluţie favorabilă pe termen lung. Nu există nicio garanţie că acţiunile vor creşte sau vor scădea, evoluţia acestora este influenţată de contextul general de piaţă şi de situaţia companiei.