Biografii comentate (XXXVI). Edward Murrow, omul care a „întors” America/ de Călin Hentea

Autor: Calin Hentea 24.10.2013

Repere biografice. Născut într-o familie de fermieri săraci, quakeri, după absolvirea unor studii universitare de retorică, Ed Murrow şi-a început în 1935 cariera la postul de radio CBS. În 1937 a fost trimis la Londra de unde a transmis pentru ascultătorii americani faimoasele sale relatări despre blitzkrieg-ul din 1940 al lui Hitler în Europa occidentală şi bombardamentele asupra capitalei Marii Britanii: acestea începeau cu anunţul devenit celebru This is London!. Tot în aceeaşi perioadă, Murrow a preluat şi expresia londonezilor, care, neştiind dacă vor supravieţui încă unei nopţi de bombardamente ale Luftwaffe, se despărţeau seara urându-şi Good night and good luck! . În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a transmis, tot pentru CBS, relatări despre luptele aviaţiei americane în Europa.

După război, trecând de la radio în domeniul televiziunii cu celebra remarcă „Suntem o echipă veche, care face o treabă nouă”, Murrow a realizat o serie de emisiuni foarte apreciate, de mare audienţă şi credibilitate precum See It Now între 1951 şi 1958, Person to Person între 1953 şi 1959 şi Small World între 1958 şi 1960. În 1961 a acceptat oferta noii administraţii Kennedy şi a devenit directorul USIA (United States Information Agency), contribuind decisiv la refacerea prestigiului acesteia. Fiind un fumător înrăit, Murrow a fost ucis de cancer la numai 57 de ani.

 

Contribuţii. Edward Murrow a devenit cunoscut în Statele Unite şi Marea Britanie prin relatările sale deopotrivă obiective şi impresionante privind rezistenţa londonezilor sub bombardamentele germane din vara şi toamna anului 1940. Câştigând încrederea Ministerului britanic al Informaţiilor, Murrow a obţinut informaţii privilegiate de la acesta şi a determinat chiar o nouă abordare, mai echilibrată, a propagandei britanice pentru atragerea sprijinului opiniei publice americane, puternic izolaţionistă, pentru cauza Marii Britanii şi implicarea SUA în războiul european anti-nazist. Emisiunea sa radiofonică live, care se deschidea prin  anunţul cu intonaţie specifică This is London a adus războiul în casele americanilor care au aflat astfel despre oroarea bombardamentelor naziste asupra Londrei în august-septembrie 1940. Modelul său de reportaj radiofonic persuasiv a fost preluat de alţi corespondenţi de război, precum Harrison Salisbury (1908-1993) în Hanoi, Vietnam sau Peter Arnett în Bagdad, Irak (Cull, 2003, Propaganda and Mass Persuation. A Historical Encyclopedia, 1500 to the Present, ABC-CLIO, p. 254).

După război, Edward Murrow a fost unul dintre pionierii televiziunii americane. A rămas antologică curajoasa sa campanie îndreptată împotriva aşa numitei „Frici Roşii” (Red Scare) şi mai ales a senatorului Joseph Mc Carthy în cadrul emisiunii See It Now, prin care a demascat tehnicile de propagandă ale acestuia, culminând cu emisiunea din 9 martie 1954. Preluând în 1961 conducerea Agenţiei de Informare a Statelor Unite (USIA) sub administraţia Kennedy, Murrow i-a conferit acesteia un prestigiu care i-a permis atragerea de fonduri suplimentare din partea Congresului american; pe de altă parte Murrow i-a solicitat preşedintelui Kennedy participarea sa la luarea celor mai importante decizii politice tocmai pentru a le putea susţine apoi cu eficacitate.

Agravarea cancerului său pulmonar l-a împiedicat însă pe Murrow să aibă un rol activ, pe măsura capacităţilor sale, în gestionarea propagandistică a crizei generate de invazia anti-castristă eşuată din Golful Porcilor, în Cuba. A reuşit însă înainte de a muri să influenţeze numirea lui Barry Zorthian drept purtător de cuvânt al contingentului militar american dislocat în Vietnam.    

 Evaluări. Edward Murrow, deşi a influenţat producerea de modificări radicale în atitudinea opiniei publice americane în chestiuni politice sensibile (intrarea în cel de-al Doilea Război Mondial, prăbuşirea politică a senatorului McCarthy, prestigiul administraţiei Kennedy), este recunoscut în istoria radioului şi televiziunii din Statele Unite drept una din cele mai echilibrate şi morale personalităţi, care a reunit pe lângă talentul jurnalistic şi înalte calităţi de responsabilitate socială, de curaj, de integritate morală.

În 2005 George Clooney i-a dedicat lui Edward Murrow filmul Good Night and Good Luck, cu David Strathairn în rolul titular (nominalizat la Oscar), intriga fiind axată tocmai pe campania sa anti-mccarthystă.

 

Edward Murrow - născut la 25 aprilie 1908, California de nord - decedat la 27 aprilie 1965, New York, jurnalist american