Capitalizarea bursieră a celor mai mari companii europene a depăşit nivelul din 2008

Autor: Bogdan Cojocaru 23.10.2013

Capitalizarea bursieră a celor mai mari companii europene a revenit la nivelul de dinaintea crizei şi chiar a depăşit cu 7% acest prag în august, ajungând la 5.308 miliarde de euro, potrivit unui studiu al companiei de audit Pricewater­houseCoopers (PwC), preluat de Le Monde.

Studiul ia în calcul datele referitoare la cele mai mari 100 de companii europene din punctul de vedere al capitalizării bursiere. Indicatorul se situa la 4.875 miliarde de euro în august 2008.

La cinci ani de la criza de după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers,  configuraţia clasamentului este radical schimbată.

Grupul alimentar elveţian Nestle a urcat şase locuri şi a permuat conducerea, capitalizarea crescând de la 63 miliarde euro la 164 miliarde euro. Pe următoarele locuri de pe podium urmează banca britanică HSBC şi grupul farmaceutic elveţian Roche.

Sectorul energetic se remarcă printr-o prezenţă mai redusă, cu 18 companii în clasament, faţă de 25 în 2008. Cele  rămase au pierdut teren, câteva locuri în cazul Shell şi BP şi 19 poziţii pentru Gazprom. Pentru EDF căderea este şi mai mare. Dacă în 2008 compania franceză ocupa locul 10, acum se plasează pe poziţia 49 după reducerea capitalizării bursiere de la 99 miliarde euro la 41 miliarde euro.

Analiza a identificat şi progrese spectaculoase, precum cele ale producătorului belgian de bere Anheuser-Bush, care a intrat printre primii zece, urcând de pe locul 75 pe şapte. Capitalizarea a crescut de cinci ori în cinci ani. Geografic, distribuţia nu s-a schimbat, rămânând acelaşi trio de top: Marea Britanie, prezentă cu 22 de companii, şi Franţa şi Germania, cu câte 17 companii fiecare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013