Afacerile Oltchim au scăzut uşor în T3, iar pierderile s-au redus de cinci ori

Autor: Adrian Cojocar 23.10.2013

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a raportat în perioada iulie-septembrie a acestui an o cifră de afaceri de 33,5 mil. euro, cu 3,5% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce pierderile companiei au coborât de la 120,3 mil. lei (27,3 mil. euro) la 5,7 mil. euro în trimestrul al treilea al acestui an, respectiv o diminuare a acestora de aproape cinci ori.

Cumulat, pe primele nouă luni ale anului afacerile Oltchim s-au redus cu 33,7%, la circa 81,5 mil. euro, iar pierderile au fost mai mici cu 8%, respectiv de 39,2 mil. euro. Luna septembrie a fost cea mai bună din acest an pentru companie, cu afaceri de 11,4 mil. euro, în creştere cu 1,1% faţă de luna precedentă, şi un rezultat negativ de 3 mil. euro. Pierderile din exploatare s-au redus de asemenea la 2,7 mil. euro, iar cele financiare au coborât la 261.000 de euro.

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

Administratorii judiciari ai Oltchim au precizat că aceste rezultate au fost determinate atât de creşterea producţiei, gradul de utilizare a capacităţilor de producţie ajungând la 24,08% în septembrie faţă de o medie de 22% în lunile anterioare, cât şi de reducerea stocurilor de produse finite, cu 328 mii euro faţă de luna precedentă.

Aceştia mai spun că potrivit datelor preliminare, raportul de evaluare a activelor Oltchim indica o diferenţă de 120 milioane de euro între valoarea Oltchim rezultată din reorganizare şi valoarea bunurilor obţinute prin lichidarea acestora în procedura de faliment. Valoarea este cu circa 20 mil. euro mai mare faţă de cea de 100 mil. euro estimată iniţial.

„După aprobarea raportului de evaluare a activelor Oltchim de către organele colective ale creditorilor, procedura de vânzare prin reorganizare judiciară a companiei Oltchim intră în linie dreaptă. Cu acordul şi implicarea creditorilor, vor fi stabilite criteriile şi termenul de selecţie a investitorilor, precum şi programul de plăţi din planul de reorganizare, astfel încât într-un interval optim şi previzibil de 6 - 9 luni să fie finalizată această procedură. În acest fel, noile condiţii ale reorganizării judiciare, setate de OUG 91/2013, care vor intra în vigoare în data de 25 octombrie, nu vor afecta şansele de salvare ale Oltchim“, au precizat reprezentanţii firmei Rominsolv, administratorul judiciar al Oltchim.

Noul ministru al economiei Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit ieri cu managementul Oltchim şi cu administratorii judiciari ai societăţii, unde şi-a exprimat intenţia de a continua procesul de privatizare a combinatului de la Râmnicu Vâlcea în sistem integrat Vâlcea-Piteşti cu un investitor strategic.

Reprezentanţii sindicatorului Oltchim i-au semnalat ministrului necesitatea preluării personalului Mentchim, pentru continuarea activităţii de mentenanţă asigurată de această unitate externalizată, care între timp a intrat în faliment.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013