Tranzacţie-surpriză: SIF-urile lui Bîlteanu au pus mâna pe 51% din Biofarm

Autor: Roxana Pricop 24.10.2013
SIF Banat-Crişana, condusă de Dragoş Bîlteanu, deţine indirect un pachet de control de 51% din acţiunile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) după ce ieri SIF Muntenia, controlată indirect de SIF Banat-Crişana, a cumpărat întreg pachetul de 28,7% de la SIF Oltenia pentru 315 mil. lei (21,7 mil. euro).
 
În şedinţa de ieri întreaga piaţă a fost luată prin surprindere când SIF Oltenia (SIF 5) a anunţat la ora 14.00 pe bursă că şi-a vândut întreg pachetul de 315 milioane de acţiuni deţinut la Biofarm la un preţ de 0,305 lei/unitate pentru o sumă totală de 96,075 mil. lei. Suspansul a durat doar 40 de minute pentru că SIF Muntenia (SIF 4) a emis un raport curent în care a dezvăluit că este cumpărătorul pa­che­tului de 315 mil. acţiuni Biofarm, res­pectiv 28,7% din capitalul Biofarm. Du­pă anunţul tranzacţiei acţiunile Biofarm scădeau cu circa 1%, până la un preţ de 0,29 lei/unitate, însă spre finalul şedinţei au recuperat scăderea. Acţiunile SIF Oltenia creşteau cu 0,6%, iar cele ale SIF Muntenia urcau cu 1,4%.
 
Puţini s-ar fi aşteptat ca SIF-urile să facă o tranzacţie între ele cu acţiunile Biofarm, deşi existau indicii având în vedere tirul de achiziţii făcute de SIF-uri la Biofarm în ultimele luni, dar şi lupta pentru un loc în consiliul de admi­nistra­ţie al companiei în care s-au înscris pre­şe­dintele SIF Banat-Crişana Dragoş Bîlteanu, dar şi Tudor Ciurezu, şeful SIF Oltenia, şi Andrei Hrebenciuc, membru în conducerea SIF Moldova. În acest an, acţiunile Biofarm au crescut cu peste 40% susţinute de achiziţiile SIF-urilor, dar şi de rezultate financiare în creştere. „Este surprinzătoare tranzacţia, mulţi se aşteptau să fie un investitor strategic. Semnalul transmis este că SIF-urile vor să îşi consolideze poziţia în cadrul Biofarm pentru a-l dezvolta şi ulterior să îl vândă unui investitor strategic“, a spus Mihai Alexa, analist la Broker Cluj.