Bancherii dau împrumuturi clienţilor „premium“ ca să cumpere acţiuni Romgaz

Autor: Roxana Pricop 24.10.2013
Românii sunt împrumutaţi de bănci pentru a prinde un loc în faţă la oferta de listare a Romgaz.
 
Oferta Romgaz, cea mai mare listare din istoria bursei, a stârnit mare rumoare în piaţa financiară, iar câteva bănci sunt dispuse să îşi finanţeze clienţii premium pentru a cumpăra cât mai multe acţiuni în ofertă.
 
La mijloc sunt 370 milioane de lei pentru ca tranşa de acţiuni alocată micilor investitori să fie subscrisă. Aceasta este de departe cea mai mare ofertă de acţiuni făcută vreodată de o companie publicului larg din România.
 
WikiZF: Profilul companiei Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A.
 
Potrivit unor surse din piaţă, BCR, BRD şi Banca Transilvania ar acorda finanţări pe termen scurt de tip „leverage“ clienţilor cu conturi de tranzacţionare de valori mari pentru a subscrie la oferta Romgaz.
 
Finanţarea acordată clienţilor premium poate ajunge până la de trei ori valoarea portofoliului de acţiuni al clientului, în cazul BCR.
Clientul trebuie să returneze banii pe 6 noiembrie când are loc decontarea tranzacţiilor din oferta Romgaz, potrivit unor surse din piaţă.
 
Nu orice client poate primi o astfel de finanţare, condiţiile impuse sunt extrem de stricte, iar clientul trebuie să aibă un istoric bun al tranzacţiilor pe bursă, fără nicio decontare eşuată şi să aibă o situaţie financiară bună.
 
Acest tip de finanţare îi permite clientului să primească pachetul de acţiuni dorit în cazul în care există subscrieri mai mari pe tranşa de retail decât acţiunile scoase la vânzare. Brokerii se aşteaptă ca tranşa de retail să fie subscrisă de până la de două ori, fapt ce ar însemna ca investitorii să depună ordine de cumpărare pentru acţiuni Romgaz în valoare de peste 700 milioane de lei (160 mil. euro).
 
După primele trei zile de ofertă, investitorii au subscris acţiuni de 184 milioane de lei (42 mil. euro).
 
De exemplu, dacă tranşa de retail este subscrisă de două ori, iar un investitor are bani să cumpere 10.000 de acţiuni, atunci va primi doar 5.000 de acţiuni. În cazul în care respectivul client ia o finanţare de la bancă pentru încă 10.000 de acţiuni, atunci el se asigură că va primi cele 10.000 de acţiuni pentru care are bani proprii. Oricum, pentru că subscriu la preţul maxim de 32 lei, investitorii mici îşi primesc până la un sfert din bani înapoi pentru că estimările sunt că preţul final de ofertă va fi apropiat de pragul minim de 24 lei/acţiune pentru că investitorii instituţionali sunt cei care sta­bi­lesc pre­ţul final din ofertă, iar aceştia nu sunt dispuşi să cum­pere la preţul maxim. Investitorilor instituţionali, din care fac parte băncile şi fondurile de investiţii străine şi locale, le sunt alocate 85% din acţiunile din ofertă, iar fondurile trebuie să vină cu cel puţin 1,1 miliarde de lei.
 
„Se practică acest tip de finanţare pentru ca clienţii să nu fie nevoiţi să vândă din acţiunile pe care le deţin în portofoliu pentru a face rost de bani pentru oferta Romgaz“, a spus un broker.
 
„Am fi vrut să oferim şi noi această facilitate dar, după părerea noastră, statutul de membru în consorţiul de intermediere nu ne permite conform legislaţiei MiFID“, a spus Dana-Mirela Ionescu, preşedintele casei de brokeraj Raiffeisen Capital &Investment, unul dintre intermediarii ofertei alături de BCR, Erste şi Goldman Sachs.
 
Oferta Romgaz este cea mai mare din istoria bursei, iar statul vrea să strângă între 315 şi 411 milioane de euro de la investitori de pe bursă pentru 15% din capitalul companiei care deţine jumătate din rezervele de gaze naturale ale României. De marţi 22 octombrie, când a început oferta Romgaz, tranzacţiile pe bursă au scăzut puternic, iar indicii bursieri s-au decuplat de la evoluţia pieţelor externe, investitorii având ochi doar pentru oferta Romgaz. Mulţi dintre aceştia au vândut din acţiunile de pe bursă pentru a face rost de bani pentru ofertă, fapt ce a dus la scăderi ale cotaţiilor acţiunilor în ultimele zile.
 
Până ieri la 17.00, investitorii de retail au subscris aproape 6 milioane de acţiuni în oferta Romgaz, reprezentând 68% din tranşa alocată investitorilor mici. Valoarea ordinelor de subscriere la ofertă a fost de 192 milioane de lei (43,6 mil. euro), luând în calcul faptul că investitorii mici subscriu în ofertă la preţul maxim din ofertă de 32 lei/acţiune. Joi a fost cea de-a treia zi de ofertă. Investitorii de retail beneficiază de un discount de 5% dacă fac subscrierile în primele cinci zile de ofertă (22-28 octombrie). De pe 29 până pe 31 octombrie, care este ultima zi de ofertă, discountul este de 3% din preţul final de ofertă.
 
Subscrierile la ofertă se pot face în una dintre unităţile bancare ale BCR şi Raiffeisen Bank, cele două bănci care fac parte din consorţiul care intermediază oferta, la firmele de brokeraj şi băncile care au semnat un angajament cu cele două bănci.
 
Preţul final al ofertei se formează pe tranşa investitorilor instituţionali prin licitaţie. Practic, fiecare investitor instituţional poate subscrie acţiuni sau GDR-uri la orice preţ din intervalul de ofertă (24 - 32 lei). La final, intermediarii ofertei vor selecta inves­titorii pe criterii calitative pentru a păstra o proporţie de cel puţin 5 la 1 a investitorilor pe termen lung (care ţin acţiunile mai mult de un an) raportat la cei speculativi (care vor să le vândă în mai puţin de un an).
 
În cazul în care nu se atinge un grad de subscriere de 100% pe tranşa investitorilor instituţionali, atunci preţul final va fi egal cu preţul minim de 24 de lei. În caz contrar, preţul final poate să urce în funcţie de gradul de suprasubscriere până la un maxim de 32 de lei.
 
Pe tranşa investitorilor de retail alocarea acţiunilor se face pro-rata. Spre exemplu, dacă se subscriu de două ori mai multe acţiuni decât cele oferite în cadrul tranşei, atunci fiecare investitor primeşte jumătate din acţiunile subscrise şi după închiderea ofertei primeşte înapoi diferenţa de bani.
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013