SIF 3 aproape şi-a lichidat participaţiile la Erste şi FP

Autor: Adrian Cojocar 28.10.2013
SIF Transilvania (SIF 3) a vân­dut în trimestrul al treilea un pachet de 832.000 de acţiuni Erste Bank (EBS) în va­loare de circa 88,3 mil. lei (aproape 20 mil. euro) şi peste 50 milioane de titluri ale Fondului Proprietatea (FP) pe care a înca­sat aproximativ 36 mil. lei (8 mil. euro).
 
SIF Transilvania ar putea fi astfel pri­ma SIF care îşi lichidează deţinerea de 1% din acţiunile Erste Bank pe care a primit-o în urmă cu doi ani de la austrieci în schimbul participaţiei isto­rice deţinute la BCR.
 
La finalul lunii septembrie SIF Tran­sil­vania nu mai de­ţinea decât 109.095 de titluri Er­ste, evaluate în prezent la 2,7 mil. euro, şi 12,6 mil. acţiuni FP, care ar valora la preţul din pre­zent circa 2,2 mil. euro. Cele două participaţii au ajuns practic să deţină o pondere aproape nesemnificativă din porto­foliul de acţiuni al SIF Transil­va­nia, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut societatea deţinea 0,75% din acţiunile Fondului Proprietatea şi 0,59% din acţiunile Erste.
 
Vânzările de acţiuni au făcut ca SIF Transilvania să raporteze după primele nouă luni ale anului un profit record de 213,6 mil. lei, cel mai ridicat dintre cele cinci SIF-uri, cu preţul reducerii acti­velor societăţii, care au coborât la aproape 1,06 mld. lei (circa 237 mil. euro) la finalul lunii septembrie.