Privatizarea Oltchim, în februarie sau iunie 2014

Autor: Mediafax 27.10.2013

Privatizarea Oltchim se va finaliza în februarie 2014 dacă nu se va găsi capital de lucru sau în iunie 2014 dacă acesta va fi găsit, a anunţat ieri ministrul economiei Andrei Gerea (foto), potrivit căruia găsirea unor investitori serioşi cere timp.

„Dacă reuşim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii”, a anticipat ministrul de resort. Potrivit acestuia, cel mai presant factor este capitalul de lucru – care poate fi găsit la bănci –, care este absolut necesar pentru desfă­şurarea activităţii şi pentru câştigarea de timp, deoarece o acţiune precum cea pentru căutarea de potenţiali investitori cere timp. Ministrul admite că băncile nu sunt foarte dornice să finanţeze Oltchim.

Gerea a mai precizat că în acest moment există trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, în timp ce campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua şi vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom referitor la posibila vânzare a Rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare, iar „privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochmică Bradu“.

„Sunt probleme serioase la Ministerul Economiei şi, aşa cum am spus şi la preluarea mandatului, avem câţiva cartofi fierbinţi, unul este Oltchim, unde a trebuit să fie luate măsuri urgente în această săptămână“, a declarat ministrul economiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013