Investiţiile au fost sacrificate din nou ca să fie respectată ţinta de deficit promisă FMI

Autor: Claudia Medrega 27.10.2013

Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au scăzut cu 11% în primele nouă luni, în timp ce cheltuielile de personal au urcat cu 15%, iar sumele alocate pentru bunuri şi servicii au avansat cu 12%.



Ministerul Finanţelor a sacrificat din nou investiţiile pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu partenerii externi pentru primele nouă luni, în condiţiile în care ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, încasările nereuşind să ţină pasul cu ascensiunea cheltuielilor.

Deşi veniturile bugetare aveau o rată anticipată de creştere de 8,4% în 2013 faţă de 2012, acestea au crescut cu doar 4,5% an la an în decursul primelor nouă luni ale anului, evoluţia încasărilor reflectând doar parţial ascensiunea economiei. Ritmul de creştere a cheltuielilor totale a fost de aproape 5%.

Deficitul bugetar a ajuns după nouă luni la 8,1 mld. lei, respectiv 1,3% din PIB, în limitele ţin­te­lor stabilite. Ţinta de deficit stabilită cu FMI pen­tru finalul lunii septembrie a fost de 9,1 mld. lei.

Estimarea optimistă a veniturilor în acest an şi lipsa de progrese în eradicarea evaziunii fiscale au făcut ca încasările bugetare să fie cu 3,8 mld. de lei sub program, motiv pentru care a doua rectificare bugetară va fi negativă, toate ministerele urmând să aibă mai puţini bani.

Evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare este şi motivul pentru care premierul i-a cerut ministrului finanţelor să facă o simulare de creştere a cotei unice de la 16% la 22%, dar şi o re­du­cere a TVA, de la 24% la 22%. Însă o majo­rare a taxelor va afecta economia, care nu şi-a revenit după cinci ani de criză.

Reducerea cheltuielilor cu investiţiile a devenit o soluţie „panaceu“ pentru autorităţi. Majo­ritatea ţintelor de deficit bugetar agreate cu FMI au fost atinse prin sacrificarea investiţiilor, deşi analiştii au repetat în ultimii ani că neglijarea cheltuielilor cu investiţiile, în special în infrastruc­tură, a lovit direct în capacitatea de re­dresare a economiei. În septembrie cheltuielile de capital înregistrau o scădere de 23,5% faţă de aceeaşi lună din 2012, iar pe ansamblul primelor nouă luni declinul este de aproape 11%. Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ, pe lângă cheltuielile de capital, şi cheltuielile aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19,4 mld. lei (3,1% din PIB).

Cheltuielile de personal şi cheltuielile cu bunuri şi servicii şi-au continuat creşterea în primele nouă luni ale anului, avansând cu 14,7% şi, respectiv, 12%.

Creşterea cheltuielilor de per­sonal se datorează reîntregirii salariilor perso­na­lu­lui bugetar, iar avansul cheltuielilor cu bunuri şi servicii este consecinţa accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate, după cum au explicat în mod repetat Finanţele.

Anul trecut deficitul bugetar s-a încadrat la limită în ţinta agreată cu partenerii externi de 3% din PIB pe metodologia europeană (ESA 95), nivelul deficitului fiind revizuit în creştere de la 2,86% la 2,97% din PIB, ca urmare a includerii impactului companiilor de stat.
 

Veniturile din taxe ale Germaniei ar putea creşte în acest an peste aşteptări

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013