Dobânzile mici la depozite aduc tot mai mulţi oameni pe bursă

Autor: Stefan Musgociu 28.10.2013

Bursa a scăzut cu 0,7%, într-o piaţă cu lichiditate redusă, investitorii axân­du-se mai ales pe câteva acţiuni mai li­chide, precum Fondul Proprietatea, Trans­electrica şi Banca Transilvania.

Brokerii spun că tot mai mulţi oameni se îndreaptă spre bursă din cauza dobânzilor în scădere la depo­zitele bancare.

„Este evident că piaţa de capital nu a avut de mult timp o asemenea vizi­bi­li­ta­te în rândul deţinătorilor de capital. În cazul unei experienţe fericite, probabil că o parte dintre cei care nu sunt deja investitori vor deveni investitori ac­tivi pe bursă. Un argu­ment în plus este faptul că anul viitor se aşteaptă şi alte oferte ale statului. Cred că discon­for­tul do­bân­zilor foarte mici (la de­pozite - n.r.) de­ter­mină o creştere a ape­ti­tu­lui pentru risc, zilele acestea ob­servându-se o migrare a capitalului spre bursă“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transac­tion.

Investitorii au vizat şi oferta de cum­părare prin care FP vrea să răscum­pere 4,35% din propriile ac­ţiuni, plasând 740 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,427 miliarde de titluri. Oferta a fost suprasubscrisă, astfel, de patru ori. Fondul Proprietatea vrea să răs­cumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 mi­lioane lei (135,1 mi­lioa­ne euro). Ti­tlu­rile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu aproape 22% peste cotaţia la care au încheiat acţiunile FP şedinţa de luni, de 0,7845 lei.

Întrucât atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe ofertele de la Rom­gaz şi Fondul Proprietatea, tran­zac­ţiile de la bursă au continuat să fie foarte reduse. Puţinii investitori prezenţi în piaţă au realizat operaţiuni de 14,7 mil. lei (3,3 mil. euro), cu puţin peste ru­la­jul de vineri, de 14,2 mil. lei (3,2 mil. euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu în scădere cu 0,7%. Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­du­lui Proprie­tatea (FP), a scăzut foarte uşor, cu 0,1%.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bur­sei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,57% şi, respectiv, cu 0,56%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia pri­me­lor 25 de acţiuni româ­neş­ti în funcţie de lichi­di­tate, inclusiv SIF-urile şi Fond­ul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii aus­triece Erste (EBS), SIF-urile şi FP.

Aproape 60% din rulajul pieţei, de 14,7 mi­lioane lei, a fost asigurat de ope­ra­ţiuni cu ac­ţiunile Fondului Proprie­ta­tea (3 mil. lei), Trans­electrica (2,1 mil. lei), Banca Tran­sil­vania (1,7 mil. lei) şi SIF Transil­vania (1,6 mil. lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa în scădere cu 0,13%, la 0,7845 lei, iar acţiunile Transelectrica au avansat cu 0,23%, la 13,14 lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.10.2013