Voinea şi Chiţoiu au făcut aceeaşi greşeală ca Pogea şi Vlădescu: au supraestimat veniturile şi sunt nevoiţi să taie

Autor: Claudia Medrega 28.10.2013

Ministerul Finanţelor vrea să ajusteze veniturile bugetare cu 3,7 mld. de lei la cea de-a doua rectificare bugetară, iar cheltuielile vor fi tăiate cu 2,5 mld. de lei, ţinta de deficit urmând să urce de la 2,3% la 2,5% din PIB, potrivit proiectului celei de-a doua rectificări bugetare publicat de minister.

Autorităţile estimează acum o creştere economică de 2,2% în 2013, faţă de 1,9% cât anticipau la rectificarea din iulie, dar PIB-ul nominal a fost ajustat cu 600 mil. lei, la 625,6 mld. lei, ca urmare a diminuării deflatorului.

Veniturile bugetare au rămas în primele nouă luni ale anului sub nivelul programat. Rata de creştere a veniturilor a fost estimată la 8,4% în 2013 faţă de 2012, dar în primele nouă luni încasările au crescut cu doar 4,5% an la an.

Pentru perioada august-decembrie 2013 nerealizarea veniturilor bugetului general consolidat faţă de program este estimată la 3,7 mld. lei. „Execuţia bugetară la nouă luni ridică semne de îngrijorare destul de mari. Partea cea mai îngrijorătoare la buget este legată de venituri, unde există subperformanţă şi este nevoie de măsuri de ajustare. Veniturile sunt mult sub aşteptări. Când pierzi, când nu colectezi jumătate din încasările din TVA ai o problemă foarte mare. Veniturile au fost optimiste şi nu au fost luate măsuri concrete de îmbunătăţire a colectării“, a comentat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. În ceea ce priveşte majorarea ţintei de deficit bugetar, Dumitru a amintit că realizarea acestei operaţiuni pe parcursul anului încalcă reglementările legale.

La prima rectificare din vara acestui an, veniturile la bugetul general consolidat au fost menţinute la 209,4 mld. lei, în timp ce cheltuielile au fost majorate cu aproape 2 mld. lei, la 224,1 mld. lei.

Cea de-a doua rectificare bugetară se referă la ajustarea cheltuielilor faţă de prognoza de venituri şi include majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, la 2,5% pe metodologie cash şi 2,6% pe meto­do­logia ESA. Majorarea de 0,2% din PIB este destinată exclusiv cofinanţării fondurilor europene, potrivit ministrului bugetului Liviu Voinea.

Suma de 1,2 miliarde de lei cu care se majorează deficitul bugetar, de la 14,7 miliarde de lei, la 15,9 miliarde de lei se alocă suplimentar pentru cofinanţarea naţională aferentă proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare.

Şeful Consiliului Fiscal a spus că este crucial ca deficitul bugetar pe standarde europene (ESA 95) să rămână sub 3% din PIB. Anul trecut deficitul bugetar s-a încadrat la limită în ţinta agreată cu partenerii externi de 3% din PIB pe metodologia europeană, nivelul deficitului fiind revizuit în creştere de la 2,86% la 2,97% din PIB, ca urmare a includerii impactului companiilor de stat.

La cea de-a doua rectificare ar urma să fie tăiate bugetele ministerelor Finanţelor, Agriculturii, Muncii, Dezvoltării, Mediului, Transporturilor, Economiei, Sănătăţii, Societăţii Informaţionale şi Apărării. Mai mulţi bani vor primi Afacerile Interne, Justiţia, Ministerul de Externe şi Camera Depu­taţilor.

Din cauza evoluţiei nefavorabile a încasărilor bugetare, premierul i-a cerut ministrului finanţelor să facă o simulare de creştere a cotei unice de la 16% la 22%, dar şi o reducere a TVA, de la 24% la 22%. Şeful Consiliului Fiscal consideră că majo­rarea taxelor este ultima soluţie când economia performează atât de slab. „Dacă sunt majorate taxe importante când eco­nomia creşte atât de încet, rişti să împingi economia în recesiune“, a  spus Dumitru.


FMI a vorbit cu premierul şi cu şefii de la Finanţe despre rectificarea bugetară

Rectificarea bugetară, colectarea venitu­rilor la buget, bugetul pentru 2014, proce­dura de privatizare a CFR Marfă şi absorbţia fondurilor europene s-au aflat pe lista discu­ţiilor de până acum dintre reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi premierul Victor Ponta, ministrul finan­ţelor Daniel Chiţoiu şi ministrul bugetului Liviu Voinea.

Evaluarea misiunii FMI, CE şi BM se finalizează în 5 noiembrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.10.2013