2006: Familia Adamescu a dat 10 milioane de euro pe hotelul de cinci stele Rex din Mamaia

Ziarul Financiar 28.10.2013

Familia Adamescu a cumpărat hotelul Rex din Mamaia de la Viorel Păunescu şi acţionari elveţ ieni în cadrul unei tranzacţii de circa 10 milioane de euro, care a inclus şi datoriile.

Rex, amplasat la 30 de metri de plajă, este cel mai mare hotel de cinci stele de pe litoral. Printre clienţii săi sunt jucători de fotbal, oameni de afaceri şi vedete media. Hotelul are 102 camere (90 de camere duble şi 12 apartamente). Achiziţia a fost făcută prin firma Tycoon Imobiliar SRL, controlată de soţia lui Dan Adamescu, Carmen Adamescu, care a cumpă rat 100% din acţiunile Rex Mamaia SA.

Dan Adamescu controlează prin firma Nova Trade complexul comercial Unirea Shopping Center şi compania de asigurări Astra-Uniqa. De asemenea, deţine 50% din acţiunile companiei care editează România Liberă şi o serie de imobile de birouri, printre care Modern Business Center, care adă- posteşte sediul Bursei de Valori Bucureşti. Acţionarii Rex Mamaia erau, înaintea preluării, Viorel Păunescu (cu 55%), Thomas Moser (21%), Serra Betina Susana (10%), ambii din Elveţia, Anvio International Company (10%), G.C.&P. General Consulting and Procurement SA (2%), Eastern European Consultant (2%) şi Compania Hotelieră Intercontinental (0,04%).

Viorel Păunescu, preşedintele Companiei Hoteliere Intercontinental România, societate care administrează hotelul Intercontinental din Bucureşti, nu a putut fi contactat pentru comentarii. „E un hotel reprezentativ pentru litoralul românesc. Eu am ţinut mai mult să-l cumpă răm“, a spus Carmen Adamescu.

Noul proprietar afirmă că va investi pentru început un milion de euro şi este posibil ca investiţia să ajungă la 5 milioane de euro în următorii doi ani, pentru a aduce hotelul la un standard de cinci stele „adevărat“, iar investiţia poate fi recuperată în 5-7 ani. În următoarele şase luni hotelul va avea un spa, un cazinou şi trei restaurante - fusion, asiatic şi mediteranean. Hotelul a avut în 2005 o cifră de afaceri de circa 1,7 milioane de euro şi un profit de puţin peste 100.000 de euro, afirmă Carmen Adamescu. Conform Ministerului Finanţelor, în 2004 Rex Mamaia SA a avut o cifră de afaceri de 1 milion de euro şi 25.000 de euro profit, iar în 2003 837.000 euro cifra de afaceri şi o pierdere de 40.000 de euro.

Hotelul are 11.000 mp construiţi şi o suprafaţă de 10.000 mp de teren. Hotelul Rex a fost construit de Căile Ferate Române în 1937, iar după 1990 a fost în proprietatea companiei de stat Mamaia SA, care a intrat în 1997 în asociere cu firmele fraţilor Păunescu în firma Rex Mamaia SA. La un moment dat, hotelul a făcut obiectul unei cereri de retrocedare formulate de către CFR, dar Carmen Adamescu afirmă că în prezent situaţia este clarificată. Carmen Adamescu este preşedintele Unirea Shopping Center şi se ocupă de afacerile imobiliare ale grupului Nova Trade. Aceasta este prima investiţie a familiei Adamescu în turism.

„E păcat că litoralul românesc nu reuşeşte să atragă turişti străini. Vrem să readucem românii la Marea Neagră“. Noul proprietar ia în considerare şi alte investiţii în hoteluri, dar nu tot pe litoral, ci la munte şi în Bucureşti. „M-am gândit la un lanţ“, a mai spus Carmen Adamescu. Omul de afaceri Viorel Păunescu mai este acţionar la hotelurile Intercontinental şi Lido din Capitală. Intercontinental se află în ultimul an de franciză cu compania care a dat numele hotelului, Intercontinental International. Viorel Păunescu are în plan o investiţie de 15 mil. euro în renovarea Intercontinental şi a hotelului Lido. Conform unor declaraţii anterioare, Păunescu nu a exclus varianta afilierii Lido la un lanţ internaţional după încheierea planului de investiţii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a ziarului din 21 august 2006