Conferinţă ZF: Evaziunea fiscală este o formă de „concurenţă neloială“ care afectează afacerile companiilor oneste

Autor: Claudia Medrega 29.10.2013
  • Îmbunătăţiţi gradul de colectare, nu majoraţi taxele. Orice creştere de taxe ar „gâtui“ şi mai mult economia.
  • O presiune fiscală mai mică încurajează agenţii economici să se conformeze.
  • Evaziunea fiscală este o formă de concurenţă neloială care afectează orice business. Este greu să concurezi pe o piaţă unde mulţi jucători nu joacă corect. Problema evaziunii fiscale este sistemică.
  • O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite segmente ar fi binevenită.


Problema evaziunii fiscale este sis­te­mi­că şi s-a perpetuat în timp, afectând gradul de colectare a veni­tu­rilor la buget, dar şi companiile oneste, puse în situaţia de a concura cu mulţi jucători care nu „joacă“ cinstit, iar autorităţile ar trebui să-şi concentreze eforturile pe îmbună­tăţirea colectării veniturilor la buget, au susţinut participanţii la conferinţa „Modifi­că­rile Codului fiscal. Care este impactul pentru buget, mediul de business şi pentru economie?“ organizată de ZF în parteneriat cu firmele de audit şi consultanţă KPMG şi EY.

România pierde 20 mld. euro din evaziunea fiscală, anul trecut evaziunea ajungând la aproape 14% din PIB, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.

„Evaziunea fiscală este o formă de con­cu­ren­ţă neloială care afectează orice business şi este greu să concurezi pe o piaţă unde mulţi ju­că­tori nu joacă corect. Economia nu poate să mear­gă în condiţiile în care concurenţa este afec­tată. Economia merge dacă afacerile merg, dacă se desfăşoară corect“, a declarat Alex Mil­cev, tax partner la firma de audit şi consultanţă EY.

Problema încasărilor bugetare o au toate statele lumii, dar soluţiile la care se gândesc ma­jo­ritatea ţărilor nu vizează majorarea impo­zi­te­lor şi taxelor, ci măsuri eficiente de combatere a evaziunii fiscale, orice creştere de taxe urmând să „gâtuie“ şi mai mult economia, a spus Ra­mona Jurubiţă, partner, deputy head taxation services la firma de audit şi consultanţă KPMG. Ea a arătat că românii şi-au pierdut încrederea de-a lungul timpului în tot ceea ce înseamnă aparat de stat şi fiscalitate.

Autorităţile ar trebui să-şi concentreze eforturile pe colectarea cât mai multor bani la buget în loc să se gândească la majorarea taxelor, consideră Jurubiţă.

Problema colectării veniturilor este „fla­gran­tă“ în România, ţinând şi de birocraţie, în opi­nia lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Con­si­liului fiscal.

Ioana Petrescu, consilier de stat în cadrul Can­celariei Primului-Ministru, a arătat că o continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite segmente ar fi binevenită, având o com­ponentă socială, dar şi o contribuţie poten­ţială la reducerea evaziunii fiscale.

Pe de altă parte, Ionuţ Bohâlţeanu, Partner Muşat & Asociaţii, a arătat că problema eva­ziunii fiscale nu poate găsi rezolvări în chestiuni punctuale, cum ar fi reducerea cotei TVA, ci în măsuri structurale.

Veniturile bugetare au rămas în primele nouă luni ale anului sub nivelul programat. Rata de creştere a veniturilor a fost estimată la 8,4% în 2013 faţă de 2012, dar în primele nouă luni încasările au crescut cu doar 4,5% an la an.

Din cauza evoluţiei nefavorabile a înca­să­rilor bugetare, premierul i-a cerut ministrului fi­nan­ţelor să facă o simulare de creştere a cotei unice de la 16% la 22%, dar şi o reducere a TVA, de la 24% la 22%.

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a dat asigurări că decizia a fost tranşată şi nu se va susţine o creştere a cotei unice, discuţiile fiind doar la nivel politic.

În ceea ce priveşte o altă reducere a TVA pentru anumite produse, Manolescu a arătat că ar putea să intervină doar dacă se constată că di­mi­nuarea TVA la produsele de panificaţie la 9% nu a dus la scăderi de venituri. „Reducerea TVA la produsele de panificaţie este un gen de mă­sură care încearcă să pună în practică ceea ce cere mediul de afaceri. O presiune fiscală mai mică încurajează agenţii economici să se conformeze.“

 

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu politica fiscală

Alexander Milcev, tax partner, EY România (Ernst & Young)

Ionuţ Bohâlţeanu, partner, Muşat & Asociaţii

Ana Dincă, vicepreşedinte, Camera Auditorilor Financiari

Ioana Petrescu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru

Ramona Jurubiţă, partner, deputy head taxation services la firma de audit şi consultanţă KPMG

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, economist-şef la Raiffeisen Bank

Mirela Păunescu, membru şi reprezentant al ACCA

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013