Românii scot banii de la saltea: O persoană fizică a subscris 5 milioane de acţiuni Romgaz în valoare de 168 milioane de lei

Autor: Andrei Chirileasa 30.10.2013

O persoană fizică a plasat miercuri un ordin pentru 5,26 de milioane de acţiuni în oferta publică de vânzare de acţiuni a Romgaz, la preţul de 32 de lei, potrivit informaţiilor din piaţă.

Valoarea totală a ordinului se ridică la 168 de milioane de lei (38 mil. euro) şi este de departe cea mai mare subscriere înregistrată în ofertă, pe tranşa investitorilor mici.

Este posibil însă, ca acest ordin să fie "în marjă", adică să fie acoperit de o scrisoare de garanţie din partea unei bănci, în condiţiile în care în momentul introducerii lui, tranşa investitorilor mici era deja suprasubscrisă de peste patru ori, iar investitorul respectiv ştie clar că va primi cel mult un sfert din acţiunile subscrise, deci nu va trebui să plătească toţi banii ci maximum un sfert din ei.

Chiar şi aşa, valoarea ordinului este impresionantă, având în vedere că şi pentru a primi din partea unei bănci scrisori de garanţie pentru 38 de milioane de euro, investitorul trebuie să arate băncii un portofoliu de active de câteva milioane de euro.

Nivelul subscrierilor pe tranşa de retail din oferta Romgaz a atins deja 1,5 mld. lei, cu o zi înainte de închiderea ofertei. Tranşa a fost suprasubscrisă astfel de peste 5 ori, iar statul ar putea suplimenta pachetul alocat acestei tranşe.

Oferta Romgaz se închide joi, 31 octombrie, la ora 12:00.