Când nu vor taxe mai mari, francezii se revoltă şi câştigă

Ziarul Financiar 30.10.2013

Revolta pensionarilor a forţat la sfârşitul săptămânii trecute guvernul francez condus de preşedintele socialist Francois Hollande să renunţe la majorarea impozitului pe depozitele de economii, iar după un weekend cu ciocniri violente între fermieri şi poliţie, executivul a suspendat introducerea unei „eco-taxe“ pe camioane.

Retragerile din faţa furiei populaţiei pun sub semnul îndoielii strategia lui Hollande de a majora veniturile bugetare mai ales prin taxe noi şi impozite mai mari, scrie The Wall Street Journal.

Prin introducerea eco-taxei pe camioane începând cu ianuarie, guvernul intenţiona să strângă un miliard de euro pe an, bani cu care ar fi finanţat transportul nepoluant. Executivul nu a publicat un nou termen.

„Am decis să suspend introducerea taxei pentru a avea timpul necesar negocierilor la nivel naţional şi regional. A fi curajos înseamnă a înţelege şi a şti să asculţi“, a explicat premierul Jean-Marc Ayrault.

Ciocnirile violente dintre fermieri şi poliţie s-au produs în regiunea agricolă Bretania. Mai mulţi protestatari şi poliţişti au fost răniţi.

Fermierii au promis că vor continua să demonstreze până când guvernul va renunţa complet la eco-taxă.

După aproape 18 luni din mandatul de cinci ani, preşedintele Hollande şi-a văzut rata de aprobare coborând la niveluri record, nemaiîntâlnite în cazul niciunui preşedinte francez, din cauza opoziţiei tot mai mari a populaţiei faţă de majorările de taxe.

Preşedintele este criticat dur atât de opoziţia conservatoare, cât şi de ecologiştii din propria coaliţie pentru politica bugetară ezitantă.

Promisiunile electorale sunt tot mai greu de realizat

„Guvernul a cedat din nou“, a afirmat parlamen­tarul ecologist François-Michel Lambert. De când a preluat şefia statului francez, în mai 2012, Hollande a majorat substanţial taxele în încercarea de a-şi respecta promisiunea de campanie de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB anul acesta. Ţinta a devenit tot mai greu de respectat pe măsură ce motoarele economice s-au blocat. Obiectivul de 3% din PIB va putea fi atins cel mai devreme abia în 2015. Pentru a reduce derapajul tot mai mare, Hollande a imaginat mai multe creşteri de taxe în proiectul de buget pentru 2014, însă planurile lui întâmpină rezistenţă tot mai puternică.

Anul trecut, preşedintele a schimbat cursul în privinţa impozitului pe câştigurile de capital după ce tinerii întreprinzători au inundat mass-media virtuală cu proteste.

În urma împotrivirii asociaţiilor familiale, în vara acestui an Hollande a renunţat la planurile de a lega alocaţia pentru copil de venitul familiei, iar ministerul finanţelor a retras majorarea impozitului pe profitul operaţional avută în vedere pentru bugetul pentru anul viitor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.10.2013