Oferta Romgaz i-a contrazis pe toţi cei care nu au crezut că sunt bani pe bursa de la Bucureşti

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 30.10.2013

Investitorii „mici“ au subscris de cinci ori tranşa care le-a fost alocată în oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, valoarea ordinelor introduse ajungând la 1,5 mld. lei. Un singur investitor a subscris 5,26 mil. acţiuni, în valoare de 167 mil. lei.



Investitorii „mici“ au subscris de cinci ori tranşa care le-a fost alocată în oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, valoarea ordinelor introduse ajungând la 1,5 mld. lei. Un singur investitor a subscris 5,26 mil. acţiuni, în valoare de 167 mil. lei.

Nivelul ridicat al subscrierilor arată că există bani şi interes pe piaţa locală pentru ofertele statului şi că nu ar fi fost necesar ca acţiunile Romgaz, cea mai profitabilă companie a statului, să fie vândute concomitent şi pe bursa de la Londra, susţin specialiştii de pe piaţa de capital.

„Este o eroare mare să spui că nu există economisire internă. Oferta Romgaz prin sub­scrierile mari pe care le-a atras din partea micilor investitorilor a dat un vot de blam pen­tru cei care au clamat că nu există poten­ţial intern. Atunci când decizi să faci o listare prin GDR-uri arăţi că nu prea ai încredere în piaţa locală de capital“, a declarat ieri Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autori­tăţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul conferinţei cu tema „Listările statului, ultima şansă pentru dezvoltarea bursei locale?“ organizată de ZF în parteneriat cu BRD-SocGen şi ASEBUSS.

„Oferta Romgaz este un succes care a depăşit toate aşteptările. Nimeni nu a crezut iniţial că se pot strânge mai mult de 200 de milioane de euro de pe piaţa locală. Ziarul Financiar a arătat însă printr-o analiză că există bani în piaţă“, a declarat Lucian An­ghel, preşedintele Bursei de Valori Bucu­reşti şi directorul general al BCR Pensii, care a mai spus că statul ar trebui să profite de succesul ofertei Romgaz pentru a lista şi Hidro­electrica în prima parte a anului viitor. ZF a arătat într-un articol publicat pe 3 septembrie că piaţa locală are resurse de a mobiliza peste un miliard de euro pentru achiziţia de acţiuni în ofertele statului (Nuclearelectrica, Romgaz, Hidro­electrica, Electrica). Acest lucru s-a vă­zut şi în oferta Nuclear­elec­trica, unde tranşa investitorilor mici a fost suprasubscrisă de peste cinci ori, iar acum în oferta Romgaz.

Până ieri, doar pe tranşa investitorilor mici fuseseră subscrise peste 43 de milioane de acţiuni Romgaz, de cinci ori mai mult decât acţiunile oferite pe această tranşă, iar ordinele plasate acoperă circa 75% din întreaga ofertă. Interesul ridicat manifestat de investitorii locali pentru Romgaz ar trebui răsplătit prin alocarea unui pachet mai mare către tranşa de retail, faţă de cel de 15% stabilit iniţial în prospect, statul şi intermediarii având mecanisme în prospect pentru a realoca o parte din acţiunile de pe tranşa investitorilor instituţionali pe tranşa micilor investitori.

„Sperăm ca micii investitori să primească 25% din acţiunile din ofer­ta Romgaz, pentru încurajarea capitalului local“, a declarat Dumitru Beze, pre­şedintele Asociaţiei In­vestitorilor de pe Piaţa de Capital.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.