Sobolewski, directorul executiv al BVB, susţine alocarea unei tranşe mai mari din acţiunile Romgaz în România decât prin GDR-uri la Londra

Autor: Roxana Pricop 31.10.2013

Polonezul Ludwig Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a dat o declaraţie de presă prin care sugerează că alocarea în oferta Romgaz ar trebui să se facă în procent mai mare pe piaţa românească, şi mai mic pe GDR-uri listate pe bursa de la Londra.

"O piaţă de capital eficientă şi sănătoasă are nevoie de concentrarea lichidităţii. Investitorii locali, atât cei individuali, cât şi cei instituţionali AU NEVOIE de contrapărţile lor internaţionale. Au nevoie de ei aici, în Bucureşti, la Bursa de Valori Bucureşti. Calitatea mecanismului de formare a preţului depinde în mare parte de prezenţa lor. În plus, investitorii internaţionali au nevoie de prezenţa investitorilor locali. Este de o importanţă crucială pentru fiecare dintre aceste grupuri de investitori în parte şi pentru toţi la un loc. O piaţă de capital bună este un punct de întâlnire. Este un Loc de întâlnire, nu o secţiune. Pieţele de capital şi bursele de valori, prin faptul că sunt pieţe de întâlnire eficiente, contribuie la creşterea economică şi la crearea locurilor de muncă".

Potrivit legislaţiei, până la două treimi din oferta prin care statul vinde 57 milioane de acţiuni Romgaz poate fi alocat către GDR-uri la Londra. În această noapte, consorţiul de intermediari alături de Guvern vor decide preţul final de ofertă şi alocarea acţiunilor.

Executivul BVB a mai spus:

"Poziţia Bursei de Valori Bucureşti a fost dintotdeauna aceea că cererea locală pentru acţiuni Romgaz nu ar trebui subestimată, atunci când a fost conceput planul pentru această tranzacţie importantă. Dorim să felicităm Guvernul României pentru că a introdus o structură a ofertei care să răspundă acestei cereri. Acum suntem siguri că această cerere locală este formată din investitori individuali şi instituţionali din România. Ne aflăm acum într-un moment de importanţă strategică pentru această tranzacţie"


Poziţia noastră a fost întotdeauna că nu ar trebui să urmăm opinii superficiale sau să ne încadrăm în stereotipuri, conform cărora investitorii instituţionali şi-ar dori să ia doar Ceritificate Globale Romgaz, tranzacţionabile în afara României.

Nici un stereotip nu ar trebui să fie admis atunci cand vorbim despre interesele Pieţei de Capital din România, despre economia românească şi despre siguranţa investitorilor locali şi internaţionali", a conchis Sobolewski.