Interes uriaş pentru Romgaz: „micii“ investitori au subscris acţiuni de peste 4,9 miliarde de lei

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 31.10.2013

„Mulţi şi-au pus la bătaie tot ce au avut, portofoliul, averea, unii s-au împrumutat de la rude doar pentru a cumpăra acţiuni la Romgaz.“



Investitorii „mici“ au subscris peste 153 de milioane de acţiuni în oferta publică prin care statul vinde pe bursă 15% din Romgaz Mediaş, cea mai valoroasă companie a statului, la preţul maxim de 32 de lei, valoarea ordinelor ridicându-se la peste 4,9 miliarde de lei (1,1 mld. euro), conform datelor disponibile ieri la ora 19:00, când intermediarii nu finalizaseră încă introducerea ordinelor de subscriere în sistemul bursei.

Nivelul cererii de pe tranşa de retail este de aproape trei ori mai mare decât întreaga ofertă, de 57,8 milioane de acţiuni, astfel că statul ar putea să suplimenteze pachetul alocat pe această tranşă, de 8,67 milioane de acţiuni sau 15% din ofertă, luând din tranşa investitorilor instituţionali.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Interesul uriaş al investitorilor de retail pentru acţiunile Romgaz arată că existau suficienţi bani pe piaţa locală pentru acoperirea ofertei şi că nu ar mai fi fost necesar ca statul să vândă şi certificate de depozit (GDR) pe bursa de la Londra, aşa cum a fost aproape forţat de americanii de la Goldman Sachs, liderul consorţiului de intermediere.

„Mulţi şi-au pus la bătaie tot ce au avut, portofoliul, averea, unii s-au împrumutat de la rude doar pentru a cumpăra acţiuni la Romgaz. S-a creat un moment extrem de favorabil în jurul ofertei graţie situaţiei bune a companiei, chiar dacă nu a fost foarte promovată oferta“, a comentat ieri un broker apropiat consorţiului.

Au fost înregistrate în piaţă cel puţin şase ordine de subscriere de peste 100 de milioane de lei, cel mai mare ordin fiind de 196 de milioane de lei, pentru 6,12 milioane de acţiuni. Chiar dacă este posibil ca investitorii care au subscris aceste sume să fi beneficiat de produse bancare (credite, scrisori de garanţie), ei ar fi trebuit să aibă în cont măcar o treime din sumă. Nu se ştie cine sunt miliardarii care au subscris la Romgaz, dar nu este exclus ca printre ei să fie şi nume precum Ţiriac, Niculae sau Adamescu, investitori care au mai cochetat cu bursa.

Citeşte şi Care este miza subscrierilor uriaşe din oferta Romgaz: rezerve de gaze de 12-16 mld. euro

„România este surprinzătoare şi din punctul ăsta de vedere, însă e bine că banii puturoşi ies din sertare şi sunt puşi la treabă de această ofertă“, spunea ieri Gabriel Dumitraşcu, directorul direcţiei de privatizare din Departa­mentul pentru Energie, care noaptea trecută a stat la masă cu intermediarii ofertei pentru a decide preţul final şi către cine vor fi alocate acţiunile. Rezultatul ofertei urma să fie prezentat astăzi, la ora 10:00, într-o conferinţă de presă a ministrului Constantin Niţă. Cererea a fost ridicată şi pe tranşa investitorilor instituţionali, care a fost suprasubscrisă de circa 4-6 ori, iar preţul final al ofertei ar putea fi undeva în intervalul 28-30 de lei, potrivit informaţi­ilor care circulau ieri în piaţă. Inves­titorii instituţionali au putut subscrie acţiuni în intervalul de preţ 24-32 de lei.

La preţul maxim de 32 de lei, statul ar încasa 1,85 mld. lei (415 mil. euro) din vânzarea acţiunilor, iar compania ar fi evaluată la 2,77 mld. euro. Nivelul uriaş al subscrierilor arată că statul ar fi putut fixa un interval de preţ mai mare pentru vânzarea acţiunilor.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.