În urmă cu doi ani era pe cale să facă o avere de 100 de miliarde de dolari. Săptămâna aceasta era în pragul falimentului

Autor: Ştefan Stan 03.11.2013
Eike Batista, preşedintele conglomeratului brazilian EBX Group, care a făcut o avere de peste 30 de miliarde de dolari din exploatarea de petrol şi gaze naturale, este în pragul falimentului, conform unor informaţii publicate săptămâna această de Financial Times.
 
Compania petrolieră OGX, condusă de Batista, care i-a adus brazilianului cel mai rapid ritm de creştere a unei averi măsurate de Forbes, are nevoie în prezent de 250 de milioane de dolari cash până în luna decembrie, pentru a putea funcţiona până în aprilie 2014. Compania soră a OGX, care stă pe o datorie de 2,4 miliarde de dolari, are rezerve subţiri şi este următoarea piesă de domino care va cădea, conform surselor din piata.
 
Falimentul OGX ar putea cauza cel mai mare default al unei companii din istoria Americii Latine.
 
Eike  Batista s-a născut în Minas Gerais în 1956 şi a înceut să investească în industria minieră în anii 1980 şi 1990. Fiind un om superstiţions, toate companiile sale au un “X” în denumire, pentru a sugera profituri multiple.
 
Batista şi-a construit averea vânzând investitorilor din potenţialul ţării, formând companii care să beneficieze de pe urmă resurselor bogate de petrol şi cele miniere ale ţării. Acum doi ani, miliardarul anunţa că vrea să ajungă la o avere de peste 100 de miliarde de dolari, ţintă care ar fi fost susţinută de rezervele de 10 miliarde de barili de petrol pe care le deţinea atunci. Multe dintre aceste rezerve sunt stocate însă în zăcăminte care nu pot fi exploatate, iar încrederea investitorilor în afacerile lui Batista a început să scadă.
 
În vara acestu an, miliardarul brazilian a publicat o scrisoare prin care încearcă să recâştige încrederea investitorilor în contextul în care afacerile companiilor controlate de grupul său pierdeau 2 milioane de dolari pe zi.
 
„Mai mult decât oricine, mă întreb unde am greşit. Ce ar fi trebuit să fac altfel?”, se întreba retoric omul de afaceri.
 
„Cineva care vrea să-i păcălească pe alţii ar face ceva, să scoată miliarde de dolari din buzunar? Dacă vroiam, puteam să vând la fiecare şase luni, în cinci ani, pachete de acţiuni în valoare de câte 100 de milioane de dolari. Aş fi câştigat 5 miliarde de dolari şi aş fi rămas la conducerea OGX. Dar nu am făcut-o”, a scris Eike Batista.
 
Situaţia lui Batista reflectă în mare măsură contextul economic din Brazilia. După câţiva ani de expansiune, economia ţării sud americane se clatină. Inflaţia a devenit o problemă reală în Brazilia iar indicele bursei din Brazilia a scăzut cu 15% în acest an.