Care este miza subscrierilor uriaşe din oferta Romgaz: rezervele de gaze naturale deţinute. Cât ar putea obţine compania dacă ar putea vinde astăzi toate rezervele?

Autor: Andrei Chirileasa 03.11.2013

Romgaz Mediaş este cea mai valoroasă companie din portofoliul statului, datorită rezervelor de gaze naturale pe care le deţine.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România şi din Europa Centrală şi de Est, cu o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale în 2012, adică 5,7 miliarde de metri cubi, conform comunicatului publicat vineri. Compania a furnizat anul trecut 41,7% din gazele consumate în România (restul vin de la Petrom - circa 40% şi din importuri - restul de 18%).

WikiZF: Profilul companiei Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A.

Cele mai importante sunt însă rezervele. La 30 iunie 2013, compania deţinea rezerve certe de gaze naturale de 62,1 miliarde de metri cubi, adică echivalentul producţiei pe 11 ani a companiei, şi rezerve probabile de încă 13,2 miliarde de metri cubi, adică alţi 2,3 ani de producţie. Rezervele posibile, cu un grad mai ridicat de incertitudine, ar fi de 11,8 miliarde de metri cubi.

Evaluarea acestor rezerve reprezintă principalul calcul pe care şi-l fac investitorii. Rezervele au fost auditate de un consultant independent, firma americană DeGolyer & MacNaughton. Conform raportului de evaluare publicat de americani, rezervele Romgaz ar valora circa 16,8 mld. dolari (12 mld. euro) într-un scenariu de bază şi 21,8 mld. dolari (15,8 mld. euro) într-un scenariu optimist.

La preţul de anul trecut, rezervele Romgaz ar aduce companiei venituri de 8 mld. euro şi profituri de 3,6 miliarde de euro

O evaluare ultraconservatoare ar avea ca reper preţul la care Romgaz şi-a vândut gazele anul trecut. Potrivit raportului anual, Romgaz a vândut în 2011 5,053 miliarde de metri cubi de gaze din producţia proprie la preţul mediu de 477,5 lei pe mia de metri cubi. Compania a obţinut anul trecut venituri de 2,413 mld. lei şi un profit net de 1,086 mld. lei doar din vânzarea gazelor proprii, adică o marjă de profit de 45%, conform datelor din raport.

Pornind de la aceste date, compania ar putea obţine minimum 36 de miliarde de lei (8 miliarde de euro) dacă ar putea vinde astăzi toate rezervele de 75,3 miliarde de metri cubi pe care le deţine la preţul mediu din 2012. Iar profitul ar fi de 16,2 mld. lei (3,6 mld. euro).

Aceasta este o evaluare ultra-conservatoare deoarece anul acesta Romgaz a vândut deja gazele la preţuri mai mari, iar în următorii ani preţurile vor continua să crească, deoarece România şi-a luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să liberalizeze preţul gazelor naturale. Până anul trecut, preţul de vânzare al gazelor naturale produse în România era de 495 de lei pe mia de metri cubi, în condiţiile în care România a importat gaze la peste 1.700 de lei pe mia de metri cubi.

De anul viitor, Romgaz îşi va vinde gazele la un preţ dublu

În iulie 2013, preţul de vânzare al gazelor a crescut deja la 740 de lei pe mia de metri cubi pentru consumatorii industriali şi la 539 de lei pe mia de metri cubi pentru cei casnici. Astfel, preţul mediu de vânzare al gazelor a ajuns la circa 638 de lei pentru o mie de metri cubi.

România şi-a asumat creşterea treptată a preţului gazelor produse intern până la 1.289 de lei pe mia de metri cubi. Conform calendarului, creşterea se va realiza până în octombrie 2014 pentru consumatorii industriali şi până în octombrie 2018 pentru consumatorii casnici.

Anul viitor, în octombrie, media preţului de vânzare al gazelor produse în România ar trebui să ajungă la 1.000 de lei pe mia de metri cubi, conform proiecţiilor realizate de analiştii firmei cehe de brokeraj Wood, care au analizat piaţa gazelor din România într-un raport.

La 1.000 de lei pe mia de metri cubi, rezervele Romgaz valorează 17 miliarde de euro

Dacă Romgaz şi-ar vinde rezervele de 75,3 miliarde de metri cubi cu un preţ mediu de 1.000 de lei pe mia de metri cubi, atunci veniturile ar fi de 75,3 mld. lei (17 mld. euro).

Presupunând că marja de profit ar rămâne tot de 45%, atunci profitul Romgaz ar fi de 33,9 mld. lei (7,62 mld. euro), faţă de doar 3,6 mld. euro în cazul vânzării la preţul de anul trecut. Statul a anunţat că va taxa profiturile suplimentare obţinute de companii din liberalizarea preţului la gaze cu o cotă de 60%. Astfel, din surplusul de profit de 4 mld. euro, circa 2,4 mld. euro ar ajunge la stat, iar 1,6 mld. euro ar rămâne în companie, ceea ce înseamnă oricum un câştig de peste 5,2 mld. euro.

Aceste calcule pornesc de la premisa că Romgaz ar putea extrage şi vinde dintr-o dată toate rezervele pe care le deţine. În practică, acest lucru se va întâmpla în circa 13 ani, astfel că profiturile respective vor fi împărţite pe o perioadă mai îndelungată. De aceea, analiştii când evaluează o companie aplică un discount profiturilor viitoare pentru a determina valoarea lor curentă.

Pe de altă parte, în cazul Romgaz pe lângă rezerve, compania mai deţine şi alte active valoroase, respectiv depozite subterane de înmagazinare a gazelor naturale cu o capacitate totală de 2,76 miliarde de metri cubi şi o termocentrală pe gaza naturale la Iernut, cu o capacitate instalată de 800 de MW.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013