Bursa a închis săptămâna în forţă. Interes mare pentru SIF-uri şi bănci

Autor: Adrian Cojocar 03.11.2013

Bursa de la Bucureşti a crescut puternic în ultimele zile pe fondul speculaţiilor privind întoarcerea în piaţă a banilor din oferta Romgaz, care a fost subscrisă de peste 17 ori pe tranşa de retail, principalele beneficiare fiind acţiunile lichide, precum SIF-urile şi titlurile bancare, care au marcat în ultimele zile creşteri de până la 8%.

În total, investitorii de retail au adus în ofertă peste 1,1 mld. euro, din care vor primi acţiuni Romgaz de doar 78 mil. euro şi restul de un miliard de euro se vor întoarce înapoi în conturile acestora. Brokerii mizează că odată cu deblocarea sumelor din oferta Romgaz pentru care investitorii nu vor primi acţiuni, investitorii îşi vor îndrepta atenţia spre acţiuni cotate.

În ultimele patru şedinţe acţiunile SIF Oltenia s-au apreciat cu 7,4%, iar cele ale BRD şi Banca Transilvania au urcat cu 5% şi respectiv 3,5%.

Acţiunile SIF Moldova şi SIF Transilvania au câştigat de asemenea 4,8% fiecare, în timp ce titlurile OMV Petrom au adăugat 4,1%.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să atingă noi maxime, urcând cu 1,9% în ultimele patru şedinţe.

Pe fondul interesului foarte mare pentru oferta Romgaz şi a ratei mici de alocare de acţiuni din cadrul acesteia, unii investitori au preferat în ultimele zile să se îndrepte spre acţiuni deja cotate pentru a nu bloca sume mari de bani în oferta Romgaz. De exemplu un investitor de retail care a subscris o sumă de bani în ofertă va lua abia a 14-a parte chiar şi după extinderea cu 5% a tranşei alocate acestora, lucru care a făcut mai atractivă achiziţia altor acţiuni de pe bursă.

De şi o mare parte din banii blocaţi în oferta Romgaz sunt împrumuturi acordate de bănci investitorilor pentru a subscrie şi care trebuie returnate acestora după ofertă, investitorii au pus la bătaie şi economii de mai multe sute de milioane de euro pe care ar putea dori să le investească pe bursă, adică echivalentul rulajului bursei pe o lună sau două.