Crescătorii de vaci vor încasa 14 milioane de euro din exporturile spre China în 2014

Autor: Gabriel Razi 03.11.2013

Cei 30.000 de crescători de vaci din Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţata Românească“ vor încasa anul viitor cumulat 14 milioane de euro din exporturile de bovine vii către China, o destinaţie către care firmele din România nu au trimis nicio vacă în ultimii şapte ani.

În urmă cu două luni, Autoritatea Na­ţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, instituţia care controlează fermele de animale sau abatoarele locale, a semnat un acord cu AQSIQ, o instituţie similară parte a guvernului chinez, pentru a permite exporturile de animale vii.

„Ambasada României în China a venit către noi privind această cerere de export, partenerii chinezi au venit şi au făcut un audit, apoi s-a semnat un contract de export. Vom trimite 14.000 de animale în primul an care vor ajunge în ferme de reproducţie“, a explicat pentru ZF Zoltan Haller, reprezentant al Fermei Haller, companie cu 550 de vaci şi afaceri de 0,5 mil. euro anual. El este şi vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Bălţata Românească“, ce cumulează ferme cu 320.000 de capete.

Piaţa de export din afara Uniunii Euro­pene pentru bovinele româneşti a însemnat în prima jumătate a anului o afacere de 38 mi­lioane de euro, în creştere cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit statisticii oficiale a Ministerului Agriculturii (MADR). În 2012, exporturile de bovine vii au adus companiilor locale încasări de circa 70 milioane de euro.

În primul semestru, preţul mediu de ex­port pentru bovinele vii a fost de 230 de euro/100 de kilograme, ceea ce înseamnă că un ani­mal de un an cu o greutate de 350 de kilo­grame a fost exportat pentru circa 800 de euro.

„Preţul pentru fiecare animal exportat va fi de 1.000 de euro, iar exemplarele vor fi selectate după mai multe criterii tehnice de calitate“, a mai spus Zoltan Haller. El a adăugat şi că preţul de export este peste cel de pe piaţa internă şi că această cotaţie aduce profit crescătorilor care vor livra animale chinezilor.

Despre exporturile de bovine în China a vorbit în weekend şi ministrul agriculturii Daniel Constantin, prezent la târgul agricol INDAGRA, potrivit agenţiei Mediafax.

Potenţialul de export de bovine pe piaţa chineză se ridică la 500.000 de capete în următorii şapte-zece ani, a spus şi Zoltan Haller, potrivit Mediafax.

Piaţa bovinelor din România este în declin de şapte ani, astfel că în acest interval au dispărut din economie 0,7 milioane de capete de animale, adică un şeptel de 1 miliard de euro.

La sfârşitul lunii aprilie mai erau în piaţă circa 2,2 milioane de capete. În aceste condiţii România se află, cu 15,4 capete/100 de hectare, printre ultimele ţări din UE în funcţie de densitatea la bovine.

La sfârşitul lunii august, preţul laptelui la poarta fermelor româneşti era de 0,26 euro/ litru, cel mai mic din regiune. Spre comparaţie, în acelaşi moment în Ungaria şi Cehia preţul era de 0,33 euro/litru, iar în Polonia de 0,31 euro/litru, potrivit CLAL, o companie de consultanţă şi brokeraj pe piaţa laptelui şi un reper în industrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013