Bursa a crescut cinci şedinţe la rând pe entuziasmul din oferta Romgaz

Autor: Monica Juganaru 04.11.2013

Bursa de la Bucureşti a crescut ieri cu 1,2% pe o piaţă unde investitorii au fost mult mai activi la tranzacţionare decât în zilele precedente, ridicând lichiditatea la 52,35 milioane lei (12 milioane euro).

„Piaţa românească de capital trece printr-o perioadă de optimism ridicat conferit de oferta Romgaz. Gradul mare de subscriere şi sumele de bani au fost peste aşteptări, insuflând pieţei ro­mâ­neşti încre­derea de care avea nevoie, do­ve­dind tuturor scepticilor că această piaţa are potenţial dacă lucrezi cu instru­mentele potrivite. Sper că acest exemplu să fie suficient de pertinent pentru toţi cei care decid evoluţia viitoare a bursei ro­mâneşti şi să înţe­leagă că putem face mult mai multe la bursa de la Bucureşti în perioada urmă­toare“, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Chişu se aşteaptă pentru ur­mă­toarea perioadă ca piaţa să fie în continuare atractivă, devenind din ce în ce mai tentantă pe măsură ce dobânzile bancare scad.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,7%.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,5%. Titlurile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse în intervalul 1,15 - 2,66%, după ce în şedinţa precedentă au avansat cu 1,6% - 3,51%.

Totodată, acţiunile Fondului Pro­prietatea au crescut cu 0,69% şi au revenit peste pragul de 0,8 lei. Titlurile FP au închis la 0,805 lei, pe un rulaj de 24,22 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare faţă de rulajul de vineri, de 25 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea.

Rulaje de peste trei milioane de lei au mai în­re­gistrat acţiunile OMV Petrom (6,12 mi­lioane lei, din care două deal-uri de 1,4 milioane lei), SIF Oltenia (4,34 milioane lei),Transgaz (4,31 milioane lei), Nuclearelectrica (3,49 milioane lei) şi SIF Transilvania (3,18 milioane lei).

Acţiunile Nuclearelectrica au intrat luni la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în locul drepturilor de alocare emise în oferta derulată în luna septembrie. Drepturile de alocare au fost suspendate de la tranzacţionare în urmă cu o săptămână, în vederea intro­ducerii acţiunilor. Atunci drepturile de alocare au încheiat la preţul de 10,97 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica au deschis şedinţa la preţul de 11,64 lei, cu 6,1% peste ultima cotaţie a drepturilor de alocare, iar ultima cotaţie de luni a fost de 11,53 lei, cu 5,1% peste nivelul de închidere al drepturilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013