Bonusurile şefilor de la Transelectrica vor depinde şi de randamentul acţiunilor

Autor: Stefan Musgociu 04.11.2013

Membrii consiliului de supraveghere al Trans­elec­trica Bucureşti (TEL) ar urma să primească remuneraţii brute de minimum 47.000 de lei (10.000 de euro) pe an, însă sumele încasate pot creşte semnificativ datorită unor bonusuri determinate de atingerea unor indicatori de performanţă şi de rentabilitatea acţiunilor companiei.

Astfel, Transelectrica ar urma să fie prima companie de stat unde remuneraţiile con­si­liu­lui de supraveghere vor de­pinde în prin­ci­pal de atin­gerea in­di­catorilor fi­nan­ciari estimaţi de con­du­cere şi de evo­lu­ţia acţiunilor la bursă şi dividendele acordate.

Fondul Proprietatea a propus într-o AGA din luna sep­tembrie ca o componentă va­ria­bilă a remuneraţiei mem­brilor consiliului de supra­ve­ghere şi a directo­ra­tu­lui să fie legată de evoluţia ac­ţiu­nilor Trans­electrica la bursă, însă la acea dată discuţiile privind indemnizaţiile au fost amânate pentru luna noiembrie.

Propunerile privind indemnizaţiile prezentate în AGA din luna septembrie au fost realizate de un co­mi­tet de nominalizare şi remunerare şi prevedeau atât re­mu­neraţiile pentru membrii consiliului de supra­veghere, cât şi pentru directorat. Propunerile respective erau ca directorul general al Transelectrica şi ceilalţi trei membri ai directoratului să primească o remuneraţie anuală brută de până la 1,4 milioane lei (315.000 euro) fiecare, iar pentru membrii Consiliului de Supraveghere era stipu­lată o indemnizaţie brută anuală de maximum 240.000 lei (54.000 euro). Pentru stabilirea remuneraţiei conducerii Transelectrica a fost convocată o nouă AGA, miercuri, 6 noiembrie, iar propunerile privind indem­nizaţiile au fost înaintate de Ministerul Finanţelor Publice şi de Fondul Proprietatea. Vechile propuneri nu mai figurează pe ordinea de zi a AGA.

Astfel, Ministerul Finanţelor Publice propune ca remuneraţia fixă a preşedintelui Consiliului de Supraveghere să fie de 4.000 de lei brut pe lună, iar a celorlalţi şase membri de 3.900 de lei brut lunar.

Consiliul de supraveghere al Transelectrica este format din şapte membri, însă un loc este vacant. În CS se regăsesc Ion Toni Teau (director general Lassels­berger), Ovidiu-Petrişor Artopolescu (fost mana­ger la Microsoft România şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor), Dănuţ Sandu (preşedinte MKB Nextebank), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru), Radu Bugică (susţinut de Fondul Proprietatea) şi Carmen Georgeta Neagu.

Ministerul Finanţelor Publice a făcut propuneri doar pentru consiliul de supraveghere, în timp ce Fondul Proprietatea s-a referit şi la directorat.

Membrii Consiliului ar urma să primească şi un bonus de performanţă în funcţie de rentabilitatea ac­ţiunilor Transelectrica, acesta urmând să fie deter­minat pe baza evoluţiei preţului acţiunilor la bursă în anul respectiv şi dividendele acordate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013