A fost „prea atractiv“ preţul din oferta Romgaz? Dumitraşcu: Uitaţi-vă la cât era valoarea companiei la finalul anului trecut şi cât e acum

Autor: Andrei Chirileasa 05.11.2013
Preşedintele Autorităţii de Su­pra­veghere Financiară (ASF) Dan Radu Ruşanu consideră că preţul la care statul a vândut acţiunile Romgaz a fost „prea atractiv“ din cauză că echipa de consultanţi nu a evaluat corect ce­re­rea potenţială.
 
Reprezentanţii Departamentului pen­tru Energie, care au coordonat ofer­ta Romgaz din partea statului ro­mân, nu au dorit să comenteze de­cla­ra­ţiile lui Ruşanu. Ei susţin însă că valoa­rea la care a fost evaluată Romgaz în ofer­ta publică iniţială depăşeşte orice eva­luare anterioară a companiei.
 
Niciunul dintre cei patru membri ai con­sorţiului de intermediere, format din banca americană Goldman Sachs, aus­triecii de la Erste Bank, BCR şi firma de brokeraj Raiffeisen Capital & Invest­ment, nu a dorit să comenteze afirma­ţiile lui Ruşanu, politica Gold­man Sachs fiind de a nu face niciun co­mentariu. De altfel, nici la conferinţa de presă de vineri în care a fost anunţat rezultatul ofertei Romgaz nu a participat niciun reprezentant al consorţiului.
 
Statul a vândut 15% din Romgaz, cea mai valoroasă companie pe care o are în portofoliu, la preţul de 30 de lei/acţiune, încasând 390 de milioane de euro. Intervalul de preţ stabilit pentru vânzarea acţiunilor a fost 24-32 de lei, iar cererea pentru acţiuni a fost de circa şapte ori mai mare decât oferta. Tranşa de retail a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, la preţul maxim de 32 de lei.