Grupul japonez NTT Data a cumpărat toate acţiunile EBS, companie declarată campion în business de ZF în 2013

Autor: Adrian Seceleanu 05.11.2013

Grupul japonez NTT Data a cumpărat 100% din acţiunile companiei clujene EBS România, un furnizor de servicii IT pentru clienţi internaţionali în special din ţările vorbitoare de limbă germană, potrivit unui anunţ al firmei nipone.

Achiziţia face parte din strategia NTT Data de a îşi extinde opţiunile de furnizare a serviciilor de IT - şi va completa capacitatea grupului din India, sudul Italiei şi Vietnam.

“EBS şi NTT Data au lucrat deja îndeaproape de mulţi ani de zile la mai multe proiecte. Parteneriatul este pas important pentru noi, care ne ajută să ne întărim divizia de servicii strategice pentru companiile mari din regiunea EME”, a declarat Patrizio Mapelli, CEO al NTT DATA EMEA.

“Devenind partener al NTT Data este cea mai bună abordare pentru creşterea noastră viitoare şi internaţionalizarea afacerilor. Vom începe să furnizăm servicii de IT clienţilor mari ai NTT Data, continuând să ne extindem contractele cu clienţii internaţionali şi firmele din România”, a declarat Daniel Metz, CEO al EBS şi fost acţionar majoritar al firmei.

Furnizorul de servicii şi soluţii software EBS România a realizat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 13 mil. euro, în creştere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru piaţa externă EBS furnizează servicii de IT outsourcing (Nearshore) şi dezvoltă aplicaţii software la cerere. Divizia de nearshore are în portofoliu clienţi precum BMW, Ford, Daimler, SAP, SAB Miller, Delphi Packard, Electrolux, TDS Fujitsu sau Delta Invest. Pe lângă industria producătoare de automobile, EBS furnizează servicii şi pentru domenii precum asigurări, utilităţi, sectorul public, sectorul bancar, media sau IT. EBS are parteneriate cu furnizori de tehnologie software, precum SAP, Microsoft, Oracle sau IBM.

Totodată, în acest an clujenii şi-au mărit portofoliul de clienţi pe piaţa locală pe segmentul SAP, dar şi pe segmentul Clarvision ERP. Printre noii clienţi se află companiile Kober, Osborn Internaţional, Thyssenkrupp Bilstein Compa, Carmeuse Holding, IRIS Service Ciuc, Electroargeş şi Cableteam.

EBS are în prezent peste 600 de angajaţi şi colaboratori externi, 170 dintre aceştia fiind recrutaţi în acest an.

EBS deţine centre în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Acţionarii EBS România, cea mai importantă companiei a grupului EBS, sunt oamenii de afaceri Daniel Metz cu 75% din acţiuni şi cetăţeanul german Andreas Thomas Kammerle cu 25% din acţiuni. Compania EBS România a fost premiată de Ziarul Financiar în cadrul celei de-a şasea ediţii ‘’Campionii în business ai Transilvaniei şi Banatului“, care a avut loc la Cluj-Napoca şi a fost organizată în parteneriat cu fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR, cea mai mare bancă locală, firma de audit şi consultanţă PwC şi Fundaţia Triple Helix. EBS România a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 49,2 mil. lei (circa 11 mil. euro), în creştere cu 146% faţă de 2011, şi un profit de 6,8 mil. lei (peste 1,5 mil. euro), în creştere cu 184% faţa de anul anterior.