Divizia din Cehia a gigantului spaniol Telefónica va fi cumpărată de cel mai bogat ceh cu 2,5 miliarde de euro

Autor: Bogdan Cojocaru 05.11.2013

Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, va deveni prin conglomeratul său financiar PPF Group proprietarul diviziei cehe a gigantului spaniol te­lecom Telefónica, pentru care va plăti 2,5 miliarde de euro.

Telefónica a acceptat ieri să vândă către PPF Group 66% din Telefónica Czech Republic. Grupul spaniol va rămâne partener comercial în afacerea din Cehia încă patru ani şi deţine în continuare aproape 5% din operaţiunile de acolo, scrie Thomson Reuters. Telefonica va primi 2,06 miliarde euro bani lichizi când tranzacţia va fi finalizată, iar restul de 404 milioane de euro vor fi plătiţi în următorii patru ani. Cu fondurile astfel obţinute, grupul spaniol vrea să-şi reducă datoriile de 49 miliarde de euro.

Tot ieri, conglomeratul francez Vivendi a anunţat că îşi vinde participaţia de 53% pe care o deţine la compania marocană Maroc Telecom către Emirates Telecommunications pentru 4,2 miliarde de euro.

Trazacţiile vin în condiţiile în care multe dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din Europa, inclusiv Vodafone şi Deutsche Telekom, ambele prezente şi în România, încearcă să reducă tarifele de roaming şi alte tarife forţate de eforturile UE de a crea o piaţă unică a serviciilor de telefonie mobilă.

Reforma din industria de profil a prins pe picior greşit mulţi jucători, scrie The New York Times. Multe dintre companii, precum Telefonica, nu au suficiente resurse financiare pentru a investi în dezvoltarea conexiunilor ultrarapide de date 4G într-o perioadă în care clienţii europeni îşi utilizează tot mai mult mobilul sau tabletele pentru a accesa internetul.

Rezultatul este, spun analiştii, că vor urma mai multe vânzări şi achiziţii pe măsură ce operatorii de telefonie vând activele neperformante şi se orientează spre alte afaceri.

„Industria telecom din Europa este despre supravieţuirea celui mai puternic. Toată lumea se aşteaptă la un fel de consolidare“, a explicat situaţia din Europa Adrian Baschnonga, analist la Ernst & Young.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013