FMI şi Comisia Europeană cred că economia va creşte cu peste 2% în 2014, dar nu acceptă reducerea fiscalităţii

Autor: Claudia Medrega 05.11.2013

Misiunea FMI şi a Comisiei Euro­­pene nu a agreat, deocam­­dată, reducerea con­tri­buţiilor de asigurări sociale (CAS) şi nici ajustarea  cotei TVA la alte produse alimentare, susţinând că orice relaxare fiscală trebuie să fie însoţită de măsuri de compensare, astfel că în proiecţia bugetară pentru 2014 nu au fost incluse ajustări ale acestor taxe, ci doar majorarea salariilor şi pensiilor, însoţită de noi impozite şi creşterea accizelor şi redevenţelor.

Relaxarea fiscalităţii este incertă în 2014, însă atât FMI, cât şi Comisia Europeană an­ti­cipează o creştere a economiei româneşti de peste 2% anul viitor, motorul principal ur­mând să fie cererea internă.  Anul trecut eco­nomia a crescut cu doar 0,7%, iar pentru acest an es­ti­mările indică un avans al economiei de 2-2,5%, susţinut în principal de cererea externă, de exporturi, şi de producţia agricolă foarte bună.

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI, a recunoscut că România are o povară fiscală mare pe muncă şi a susţinut că reducerea CAS ar susţine economia românească şi piaţa muncii, dar crede că momentul nu este potrivit, fiind necesară o analiză foarte atentă. În viziunea FMI, creşterea salariului minim, a pensiilor şi a salariilor unor categorii de bugetari va contribui la furnizarea de resurse suplimentare pentru consum şi, implicit, pentru creşterea PIB.

„Această reducere a CAS este o cale de a susţine piaţa muncii şi economia, dar momentul nu era potrivit, era prea devreme şi nu era o evaluare integrală a tutoror efectelor. În mod clar, se află pe agendă în continuare. Când faci o schimbare mare în cadrul acestui sistem trebuie mare atenţie. Nu este o decizie care se ia uşor. Am insistat să se facă pe baza unei analize foarte atente. Trebuie să evităm ca reducerea CAS să genereze o gaură în buget. Acest lucru trebuie să se facă astfel încât impactul pe buget să fie zero“, a declarat ieri şefa misiunii FMI la conferinţa de la finalul primei misiuni de evaluare.

Schaechter a arătat că Guvernul s-a angajat să menţină în 2014 un deficit care să fie în zona lui 2,2% din PIB, dar veniturile au fost mai slabe decât aşteptările în acest an, iar în 2014 urmează să existe şi cheltuieli suplimentare pentru salarii şi pensii şi alte investiţii.

În primele nouă luni ale anului 2013 ve­niturile bugetare totale au fost sub nivelul prog­nozat de Ministerul Finanţelor, în trimestrul al treilea statul colectând cu 4 mld. lei mai puţin decât suma programată.

Măsurile de compensare pentru majorările de pensii şi salarii din 2014 au fost identificate în urma negocierilor în indexarea accizelor cu inflaţia, taxarea suplimentară a carburanţilor cu 7 eurocenţi la litrul de carburant, creşterea re­de­venţelor cu 25% (dar nu pentru petrol şi gaze), precum şi în impozitarea altor construcţii decât clădirile.

În plus, şefa misiunii FMI a arătat că Guvernul s-a angajat să îmbunătăţească colectarea şi să reducă evaziunea fiscală.

FMI proiectează pentru anul 2014 o creştere reală a PIB de 2,2%, dar se aşteaptă să vedem o deplasare a factorilor determinanţi ai creşterii dinspre exporturile nete cum a fost în 2013 către cererea internă. „În mod special creşterea ar trebui să fie determinată de nişte investiţii mai mari, pentru că Guvernul a avut succes în ultima vreme în absorbirea fondurilor UE şi aceasta va avea efect asupra creşterii de viitor“. Iar îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene ar fi o pârghie importantă pentru creşterea potenţialului de creştere al economiei ro­mâneşti.

Şefa misiunii FMI a lăudat succesul listării pachetului de 15% din acţiunile Romgaz, dar a atenţionat că nefinalizarea privatizării majoritare la CFR Marfă este „un pas înapoi“.

În ce condiţii s-ar putea reduce fiscalitatea în 2014

O eventuală reducere a CAS ar putea să fie decisă eventual la prima rectificare bugetară din 2014, pentru a doua jumătate a anului viitor, însă orice relaxare a taxării muncii trebuie să fie însoţită de lărgirea bazei şi măsuri fiscale de com­pensare. Premierul Victor Ponta a anunţat luni-seară că CAS va fi redusă cu 5 puncte pro­cen­tuale din al doilea semestru al anului viitor dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită com­pen­sarea integrală a efectelor acestei măsuri.

În ceea ce priveşte reducerea TVA la alte produse alimentare, o decizie va putea să fie luată numai după ce Guvernul va evalua impactul pe care l-a avut în economie diminuarea TVA pentru pâine la 9%, potrivit reprezentantei FMI.

Şefa misiunii FMI a arătat că programul cu România se menţine în parametri în linii mari, toate criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii septembrie au fost îndeplinite şi s-au realizat progrese în îndeplinirea celor mai multe criterii structurale.

 

Ce a spus şefa misiunii FMI despre:

Privatizări şi reforme structurale

Sistemul bancar şi inflaţie

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013