Ministrul de Finanţe: Românul cu salariu mediu va plăti, indirect, mai mult pentru funcţionarea statului

Autor: Andi Manciu 06.11.2013

Ministrul de Finanţe, vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu, a declarat, marţi seară, la finalul şedinţei BPN al partidului, că românul cu un salariu mediu va plăti anul viitor mai mult pentru funcţionarea statului, în mod indirect, menţionând că acest lucru este compatibil cu programul de guvernare.

Chiţoiu a fost întrebat dacă românul cu un salariu mediu va plăti anul viitor mai mult pentru funcţionarea statului sau mai puţin.

"Impozitarea muncii, din contră, scade. Nu ştiu dacă plăteşte mai mult pentru funcţionarea statului, poate indirect, prin cumpărarea de produse, de servicii care au impozite mai mari în ele ... dar, din contră, invers, i se vor reduce cotele de contribuţii sociale", a replicat Chiţoiu.

Ulterior, ministrul Finanţelor a fost întrebat din nou dacă, de la 1 ianuarie, un angajat cu un salariu mediu va plăti prin toate formele prevăzute în urma măsurilor anunţate după negocierile cu FMI mai mult pentru funcţionarea statului sau mai puţin.

"Normal că va plăti mai mult indirect, am spus, pentru că aceste impozite şi taxe se regăsesc parte din ele în costuri, în preţuri. Dar acum, ca să facem o evaluare cât plăteşte din salariu în plus, nu se poate face o evaluare. Asta este o întrebare ipotetică", a continuat Chiţoiu.

De asemenea, el a fost întrebat dacă acest lucru este compatibil cu programul de guvernare.

"Este compatibil cu programul de guvernare", a menţionat ministrul.

Totodată, Chiţoiu a fost întrebat dacă s-a negociat cu FMI o ţintă a inflaţiei ca urmare a impactului pe care îl va avea creşterea accizelor.

"Toate majorările de accize şi indexarea şi cei 7 eurocenţi au ca impact în inflaţie o creştere cu 0,2 puncte procentuale", a răspuns ministrul.

În ceea ce priveşte ţinta de inflaţie totală convenită cu FMI, el a susţinut că aceasta a făcut parte din discuţiile cu reprezentanţii BNR.

"Ţinta de inflaţie (totală, n.r.) a fost discutată cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României, pentru că este apanajul şi gestiunea politicii monetare a BNR. Este stabilită şi este prevăzută în acord", a precizat Chiţoiu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, marţi seară, la finalul şedinţei BPN al PNL, că este mulţumit de modul în care a negociat ministrul Finanţelor cu FMI.

"Eu nu sunt mulţumit, foarte mulţumit, doar de domnul Chiţoiu, ci sunt foarte mulţumit şi de premier", a susţinut Antonescu, menţionând că întreaga conducere a PNL a fost de aceeaşi părere.