Cronicile începutului – copii care salveză lumea/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 07.11.2013

John Stephens – Cărţile Începutului. Cartea întâi: Atlasul de smarald. Traducere din limba engleză de Ioana Mihalache şi Monica Mitran. Cartea a doua: Cronica focului. Traducere din engleză de Cristina Barbu. Editura RAO.

John Stephens este un producător de televiziune american, scenarist şi regizor, foarte cunoscut pentru serialele The O.C. şi Gilmore Girls. Din primul a produs 25 de episoade şi a supervizat alte trei. A participat la producerea a şase episoade din al doilea şi a scris opt episoade. În 2008, a participat şi la producerea serialului Gossip Girl.

În paralel, este şi un apreciat scriitor fantasy, de cărţi pentru adolescenţi. Aprig discutată şi disputată la Târgul de Carte pentru copii si tineri de la Bologna din 2010, „Atlasul de Smarald” a devenit peste noapte un bestseller international, fiind achizitionata si publicata in peste 36 de tari. A ajuns imediat dupa publicare in topurile de vanzari ale diferitelor tari si, desigur, in topul New York Times.
Scrisa de autor initial pentru copii cu varste cuprinse intre 10-14 ani, cartea si-a gasit rapid fani si printre adultii care stiu sa savureze o creatie fantasy de calitate.
Plina de actiune, umor si emotii, „Atlasul de Smarald” este prima etapa din calatoria care-i va purta pe Kate, Michael si Emma spre taramuri ciudate si periculoase si spre descoperirea propriilor firi.
Este povestea a trei copii care au pornit sa-si salveze familia si vor fi nevoiti sa salveze lumea.
Editorii prezintă succint: „O noapte de iarnă, cu ninsoare. Trei copii sunt alungaţi din casa lor de nemiloase forţe ale întunericului. Zece ani mai târziu, Kate, Michael şi Emma încă nu au aflat ce s-a întâmplat când le-a fost separată familia. Răspunsul se ascunde într-un atlas fermecat. Puterea atlasului este slobozită, iar copiii sunt transportaţi într-un tărâm condus de o contesă cu părul bălai şi armata ei fără suflet. Kate şi fraţii ei se trezesc curând implicaţi într-o aventură incredibilă, una care include şi copii captivi, aliaţi neaşteptaţi, lupi însetaţi de sânge, lupte subterane, o minge strălucitoare şi fantomatică, uriaşi care mânuiesc săbii, şi căutarea a trei cărţi de o putere incomensurabilă.”

Acest prim volum al seriei s-a bucurat de un succes uriaş, primul tiraj fiind epuizat în mai putin de 3 luni de la publicarea cărţii. Toţi cei care l-au îndrăgit pe Harry Potter vor aprecia această serie ale cărei cărţi au devenit rapid bestsellere internaţionale, în Germania, Italia, Danemarca, ajungând în topurile de vânzari ale New York Times şi Indie cu cronici entuziaste de la numeroase publicaţii de specialitate, dar şi de la publicul larg.

„Cronica focului” este al doilea roman al seriei „Cărţile Începutului”. În acest roman, Kate, Michael şi Emma vor învăţa împreună că magia e reală, iar Emma va cunoaşte exact ce înseamnă expresia „te rog“. Însă, numai împreună, cei trei pot salva lumea.