BRD a intrat din nou pe pierdere în T3

Autor: Razvan Voican 07.11.2013

BRD-SocGen, a doua mare bancă de pe piaţă, a înregistrat în trimestrul al treilea o pierdere netă de 11,6 mil. lei, alunecând din nou sub pragul rentabilităţii după o ameliorare a rezultatului în primele două trimestre ale anului.

Trimestrul al treilea a fost marcat de o răbufnire a ponderii creditelor neperformante care a urcat la 24,4%, cu 2,2 puncte procentuale peste nivelul din iunie 2013.

În aceste condiţii provizioanele pentru riscul de credit au fost majorate cu 7,5% în numai trei luni, ajungând la aproape 4,8 mld. lei. Cu toate acestea rata de acoperire a neperformantelor cu provizioane s-a înrăutăţit uşor faţă de T2, coborând la 57%.

Portofoliul total de credite a continuat să se erodeze în T3, soldul brut înregistrând o scădere de peste 5% faţă de septembrie 2012 (1,8 mld. lei). Soldul net obţinut prin scăderea deprecierilor de credite consemnează un declin dublu, de aproape 10% în ultimul an.

Procesul de dezintermediere în care se află BRD are un impact dramatic asupra sectorului companiilor în condiţiile în care banca şi-a redus stocul de credite corporate brute cu 11% faţă de septembrie 2012 (cu peste 2 mld. lei).

În ciuda declaraţiilor de intenţie ale acţionarului majoritar SocGen, BRD nu dă semne de refacere a producţiei de credite pentru economie.

Philippe Lhotte, preşedinte şi director general al BRD, nu a comentat rezultatele pe trimestrul al treilea. El împlineşte un an de la preluarea mandatului, o miză majoră fiind refacerea profitabilităţii după pierderea de aproape 332 mil. lei pe 2012.