Isărescu: Băncile ar trebui să absoarbă excesul de lichiditate şi să dea credite

Autor: Claudia Medrega 07.11.2013

Interesul băncilor este să reducă dobânzile până unde apare ce­rerea de credite, iar dacă nu vor să acorde împrumuturi, nu au decât „să tragă obloanele“, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

 



„Dacă băncile nu vor să dea credite, nu au decât să tragă obloa­nele. Nu au din ce să trăiască. Bancherii trebuie să găsească venituri. Au sperat la venituri mai mari din cardurile de credit - s-au cam epuizat; e plină ţara de carduri de credit. Au sperat în comi­sioa­ne, iar unii au cam sărit calul la comisioane. Trebuie să revină la funcţia lor de bază - creditarea. Dacă nu ştii să citeşti un bilanţ, cum să dai credite?“, a declarat ieri Isă­rescu la prezentarea raportului tri­mestrial privind inflaţia.

Cererea internă creşte lent, iar situa­ţia economică generală e „cvasistag­nan­tă“, a amintit guvernatorul BNR. În aceste condiţii, Isărescu consideră că ni­velul dobânzilor în România la credite tre­buie să fie mai scăzut. Creditul privat a stagnat în ultimii patru ani la echivalentul a 50 de miliarde de euro, dobânzile mari la creditele în monedă locală ţinând şi clienţii sol­vabili departe de împrumuturi.

BNR a oferit în acest an un stimulent pentru ieftinirea creditelor în lei, re­du­când dobânda de politică monetară - care influenţează indirect costul cre­di­telor acordate de bănci în economie - de la 5,25% la 4%, însă răspunsul băncilor s-a lăsat aşteptat.

Bancherii au ajustat însă mai rapid do­bânzile la depozitele în lei după decizia BNR de a relaxa politica monetară şi au aliniat imediat boni­ficaţiile la costul în scă­dere al finanţării în lei de pe piaţa inter­bancară, pentru a-şi îngroşa marjele de câştig. Însă, în cele din urmă, băncile au înce­put să reducă şi costul împrumu­tu­rilor.

Şeful BNR a arătat că rata dobânzii la creditele noi în lei acordate populaţiei înregistrează scăderi semnificative, la fel şi la companii. Băncile ar putea să accelereze procesul de ieftinire a împru­muturilor în condiţiile în care au lichidităţi suficiente.

„Sistemul bancar are suficientă lichiditate, poate puţin prea multă, dar credem că este bine ca băncile să se obişnuiască cu excesul de lichiditate. Cred că acest exces de lichiditate, chiar dacă s-ar putea să fie supărator, este necesar la nivelul băncilor care au trecut prin şocuri. Are loc procesul de deleveraging şi simt nevoia să aibă un anumit confort. Băncile ar trebui să absoarbă excesul de lichiditate şi să dea credite, în condiţii prudenţiale, nu oricum.“

Cele mai ieftine oferte de credite imobiliare în lei s-au aşezat cu dobânzile efective pe palierul de 6% pe an după ce bancherii au ajustat în ultimele două săptămâni costul îm­prumuturilor la evoluţia dobânzilor de pe piaţa monetară, care au atins minime istorice după decizia BNR de a relua ciclul de reducere a dobânzii-cheie la lei, oprit brusc în mai anul trecut.

 

Ce a declarat guvernatorul BNR

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013