Ce este testul Rorschach, al cărui părinte este sărbătorit vineri de Google

Autor: Ştefan Stan 08.11.2013

Testul Rorschach, inventat de savantul german Hermann Rorschach, după care a şi fost denumit, este un test psihologic în care percepţiile subiecţilor despre imagini cu pete de cerneală sunt înregistrate şi analizate folosind interpretarea psihologică şi algoritmi complecşi.

Psihologii folosesc testul Rorschach pentru a examina caracteristicile de personalitate şi funcţionalitate emoţională. Testul lui Hermann Rorschach a fost utilizat cu success şi în depistarea simptomelor care stau la baza tulburărilor de gândire, mai ales în cazurile în care pacienţii sunt reticenţi în a descrie deschis raţionamentul de interpretare a imaginilor.

În anii 60’, testul Rorschach era cel mai folosit test proiectiv.

Pentru a desfăşura testul Rorschach, pacienţii şi examinatorii stau de obicei unul lângă altul la o masă. Examinatorul prezintă subiectului zece pete de cerneală, fiecare pe o foaie albă separată. Fiecare pată are o structură bilaterală simetrică. Cinci dintre petele de cerneală sunt negre, două negre cu roşu şi trei multicolore. După ce pacientul a văzut şi răspuns la toate imaginile, examinatorul le prezintă din nou, pe rând, într-o secvenţă predeterminată. Pacientul este rugat să noteze ce a văzut prima dată şi cu ce i s-a părut acel lucru.

Subiectului îi sunt oferite pe urmă imaginile, pe care le poate roti cum doreşte. În funcţie de alegerile pacientului, dacă roteşte sau nu foile, sau dacă cere permisiune pentru a rle mişca, examinatorul obţine şi mai multe informaţii legate de individ. Pe măsură ce pacientul examinează petele de cerneală, psihologul notează tot ce spune sau face subiecul.

Scopul testului este să ofere date despre variabilele cognitive şi de personalitate, precum motivaţia, tendinţe de răspuns, operaţiuni cognitive, afectivitate şi interpretare personală. Testul Rorschach se bazează pe ideea că un individ va reacţiona la stimuli externi pe baza unor seturi de percepţii specifice, care includ nevoi, motive de bază şi conflicte.

Interpretarea testului Rorschach nu se bazează primordial pe conţinutul răspunsului, spre exemplu ce vede individual în petele de cerneală, ci pe o serie de variabile, precum timpul necesar unei persoane pentru a interpreta imagine (dacă trece mai multă vreme, pacientul poate să fie “şocat” de pata de cerneală).

Conţinutul petelor de cerneală ale testului Rorschach este clasificat în “abstract”, “natură”, “animal”, “uman” etc.