Grindina a făcut ravagii în capitala mondială a vinului. Producţia din regiunea Bordeaux este cea mai slabă din ultimii 20 de ani

Autori: Ştefan Stan , Radu Bostan 10.11.2013

Ploile şi grindina au afectat puternic anul acesta cea mai faimoasă zona viticolă din Franţa, producătorii având una dintre cele mai slabe recolte de struguri din ultimele decenii, iar pierderile vinarilor s-ar putea ridica la 300 milioane de euro, scrie The Wall Street Journal.

Vinurile produse în Bordeaux sunt printre cele mai căutate si cele mai scumpe din lume. În ultimii ani, ca urmare a recoltelor bune de care a avut parte regiunea, preţurile celor mai bune sortimente de vin au crescut până la 3.000 de dolari pe sticlă.  Recoltele bune din 2009 şi 2010 au poziţionat Franţa în topul celor mai mari producători mondiali de vin.

Anul acesta însă, regiunea Bordeaux, care contribuie cu 10% la producţia naţională de vin, a suferit cele mai grele pierderi de pe urma vremii capricioase. Ministerul francez al agriculturii estimează că producţia de vin a regiunii va fi de 4,4 milioane de hectolitri anul acesta, cu 19% mai puţin decât în 2012.

“Nu am mai avut un sezon prost de 20 de ani, însă acum s-a întâmplat. Te face să înţelegi cât de dependent eşti de natură“, a spus producătorul de vin Gavin Quinney, proprietar al Bordeaux's Château Bauduc.

Viticultorii se aşteaptă ca volumul de vin de Bordeaux de anul acesta să fie cel mai mic din ultimele două decenii. Din nefericire pentru Franţa, unele ţări din Europa, precum Spania, au avut recolte foarte bune anul acesta. Per total, recoltele europene de struguri au crescut cu 15% anul acesta, potrivit asociaţiei de agricultură Copa-Cogeca. Pierderile vinarilor bordelezi se vor ridica la 300 milioane de euro din cauza grindinei, a avertizat StŽphane Defraine, preşedinte al Uniunii "Entre-Deux-Mers".

Alte regiuni franceze au fost lovite mai puţin de intemperii, însă unii producători din Burgundia au avut de suferit, în contextul în care regiunea încerca să-şi revină după o recoltă foarte slabă în 2012 din care s-au produs doar 1,8 milioane de hectolitri de vin. Burgundia este de multă vreme lider în ceea ce priveşte producţia de vin Pinot Noir, însă în ultima vreme poziţia îi este ameninţată de vinurile pinot din Statele Unite sau Noua Zeelandă.

Franţa a exportat vin în valoare de 7,16 miliarde de euro anul trecut. Mii de persoane lucrează în sectorul viticol francez.